Stort intresse för Nos- och spaningspatrullen

HUnd med hundägare
Hundägare utbildas till att jobba brottsförebyggande.
Under förra året drog polisen igång Nos- och spaningspatrullen. Syftet är att utbilda hundägare till att kunna jobba brottsförebyggande. Och succén är ett faktum.
– Intresset är väldigt stort. Det har nästan varit fullsatt, säger Mattias Tillberg, kommunpolis i Österåker och Vaxholm.

2017 drog Kerstin Malm på Solnapolisen igång projektet Nos- och spaningspatrullen, med syfte att utbilda hundägare till att kunna arbeta brottsförebyggande.

Drygt ett år senare kan polisen konstatera att satsningen är en succé, och under våren har flera föreläsningar anordnats runt om i norrort.

– Intresset är väldigt stort. Det har nästan varit fullsatt, säger Mattias Tillberg, kommunpolis i Österåker och Vaxholm.

Grannsamverkan

Syftet med föreläsningarna är att utbilda hundägare om hur man blir extra observant på sin omgivning och på så sätt kunna förhindra att exempelvis inbrott sker.

– Det som lärs ut är vad man ska titta på – att observera individer och fordon i sitt område, och hur man ska agera. Kan det vara något lurt med den här närvaron? Någon bil som står konstigt uppställd på en parkeringsplats? När ska man ringa polisen, och hur ska man tänka med signalement på en person?, säger Mattias Tillberg.

Alla som är delaktiga i arbetet har också möjlighet att skaffa västar till sina fyrbenta spaningskompanjoner för att tydligare visa sin närvaro i området.

”En jättebra grej”

Det är för tidigt att ge några exakta siffror på resultatet av arbetet, men Mattias Tillberg säger att alla anmälningar som genereras tack vare Nos- och spaningspatrullen noteras.

– Tanken är att vi ska kunna se exakt vad för resultat detta ger, men många gånger är det svårt att mäta brottsförebyggande arbete.

Det stora gensvaret visar iallafall på att intresset hos allmänheten är stort, och fler föreläsningar kommer anordnas i framtiden. Under maj månad hålls utbildningar i både Österåker och Täby.

Mattias Tillberg håller tummarna för att intresset håller i sig.

– Jag hoppas att så många som möjligt dyker upp. Det är en jättebra grej.

Fakta

Kommande föreläsningar i maj

Österåker:

NÄR: Måndagen den 14 maj
TID: Klockan 18.30 – 20.00
PLATS: Bio Facklan, Folkets hus, Stationsgränd 12, Åkersberga
ANMÄLAN: Via Österåker kommuns hemsida senast 7 maj.

Täby:

NÄR: Tisdagen den 29 maj
TID: Klockan 18.30 – 20.00
PLATS: Fullmäktigesalen, Täby kommunhus, Esplanaden 3
ANMÄLAN: Via Täby kommuns hemsida senast 22 maj.