ANNONS

Intresset för bio i Farsta bara växer

Petra Sundström, ordförande i filmklubben Fanfaren, märker ett ökat biointresse.
Petra Sundström, ordförande i filmklubben Fanfaren, märker ett ökat biointresse.
Kulturskolans teatersalong fungerar även som biosalong.
Kulturskolans teatersalong fungerar även som biosalong.
Petra Sundström, ordförande i filmklubben, berättar att man utökat antalet biovisningar.
Petra Sundström, ordförande i filmklubben, berättar att man utökat antalet biovisningar.
Tiden är förbi när det vimlade av biografer i söderort.
I Farsta är Filmklubben Fanfaren det närmaste man i dag kommer en biograf.
Men många vurmar för bio och filmklubben växer.
ANNONS

Mellan 1961och 1992 hade Farsta en egen förortsbiograf – Fanfaren. Men sedan den lades ner har det inte kommit någon ny, trots stor efterfrågan från Farstaborna.

I dag är filmklubben Fanfaren – Film i Farsta det närmaste man kan komma en biograf i stadsdelen.

Biograf Fanfaren som visar Alfred Hitchcocks Fåglarna. Foto: Petersens, Lennart af /Stadsmuseet i Stockholm

Filmklubben, som visar kvalitetsfilmer i Kulturskolans teatersalong, verkar i det lilla men märker av ett ökande intresse för att se biofilm.

– För några år sedan utökade vi antalet visningar från fem till åtta per termin. Först testade vi att lägga de nya på onsdagarna, men nu kör vi bara på söndagar. Söndagar klockan 13, det är vår tid,  säger Petra Sundström, ordförande i klubben.

260 medlemmar i klubben

Det kostar 100 kronor per termin att vara medlem. För den summan får man se två utländska filmer, två svenska filmer, två dokumentärer och två storfilmer. För närvarande har filmklubben 260 betalande medlemmar.

De flesta filmer har dock hunnit komma på dvd innan klubbmedlemmarna får se dem. Ibland köper dock filmklubben loss filmer från Folkets bio och Triart för att kunna ligga lite före dvd-släppet.

– Skillnaden med en riktig biograf, är ju att då kan du få nya filmer. Det har nog lett till att vi har en lite högre medelålder på publiken, säger Petra Sundström.

ANNONS

Kulturskolans teatersalong fungerar även som biosalong.

Samtidigt, tillägger hon, börjar det komma lite yngre också. När de visade filmen Sameblod var det mer blandade åldrar i publiken. Dessutom kör man filmer för barn och unga på skolloven.

Att regissören eller författaren är på besök ger en extra skjuts

Petra Sundström

Att fylla alla de 240 platserna i salongen är dock svårt. Men ibland kommer det riktigt mycket folk. Så var det för ett antal veckor sedan när man visade den uppmärksammade filmen ”Korparna” och hade författaren till boken på besök efteråt.

– Det kom 128 personer. Att regissören eller författaren är på besök ger en extra skjuts. Vi brukar ha tre samtal per termin. Tidigare har vi bland annat haft Rodja Sekersöz, regissören till filmen ”Dröm vidare” på besök. Det är fantastiskt att en sådan talang tar sig tid att komma till en liten filmförening,  säger hon.

Seniorer väljer egna filmer

Farsta har ytterligare en filmklubb, och den ingår i seniorverksamheten Tuben. Där får seniorerna själva välja filmerna och sätta ihop programmet. Medlemskapet är gratis.

– Det brukar komma mellan 100 och 200 personer, beroende på film, säger Christina Öhlén, producent på Kulturhuset Fanfaren, där både Kulturskolan och Farsta bibliotek ingår.

Ökat biointresse i hela söderort

Att biointresset ökar märks även på andra håll i söderort. Biografen Reflexen i Kärrtorp, som firade 40-årsjubileum förra året, kunde även glädja sig över ett besöksrekord. Totalt kom det över 12 000 besökare till biografen under 2017.

Även i Årsta vittnar man om stigande besökssiffror.

– Förra året hade vi i snitt 79 besökare per visning. Det är högsta siffran sedan jag började i biorådet 2010, säger Anneli Orvnäs, på Bio Kontrast i Årsta.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.