ANNONS

Intresset för jakt ­driver upp fodringen

Jaktintresset har aldrig varit större, och ju fler grisar som föds upp desto mer pengar kan markägare tjäna.

Men nu tycker regeringen att det gått för långt och vill minska stödutfodringen.
ANNONS

Den milda vintern har gjort att vildsvinsstammen växt ytterligare i landet – så också i Haninge. De senaste 15 åren har de allt oftare setts längs Dalarövägen, enligt Rolf Carlsson i lokala viltvårdsrådet.

Länsstyrelserna och Jägareförbundet att det finns minst 150 000 grisar i landet.

Intresset för att jaga har samtidigt växt sig större, enligt Jägareförbundet. Folk som hyr jaktmark vill vara garanterade att få utdelning, och då ser markägaren till att grisarna har gott med foder. Stödutfodringen, som egentligen är tänkt att hjälpa grisar på vintern och hålla dem borta från att göra markskador, har blivit lukrativ.

Regeringen har föreslagit att utfodringen av vildsvin på sommaren ska förbjudas för att förhindra en ökning av stammen. En undersökning menar att landets jägare utfodrade vilt för 340 miljoner kronor förra året.

Enligt förbundet är jakträtterna i Stockholm, Södermanland och Skåne dyrast. Här läggs det ner betydligt mer pengar på att stödutfodra än i andra delar av Sverige. I Mälardalen och Skåne kostar det runt 200 kronor per hektar och år att arrendera. I mitten av 90-talet låg medelarrendet under 50 kronor i områdena. Fyrdubblingen av priset tros delvis bero på vildsvinens intåg.

Vildsvin brukar matas på vintern för att de inte ska göra stora skador i jakten på mat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.