Intresset för nattvandring har avtagit

Över 300 personer gick med i Facebookgruppen "Nattvandrare Hässelby villastad" efter rånvågen i slutet av mars. Nu har intresset avtagit.
Över 300 personer gick med i Facebookgruppen "Nattvandrare Hässelby villastad" efter rånvågen i slutet av mars. Nu har intresset avtagit.
Efter en rånvåg i slutet av mars exploderade engagemanget för att nattvandra i Hässelby villastad.

Men nu har intresset svalnat och i fredags var endast två tappra nattvandrare ute på gatorna.

Lokaltidningen var med när ett hundratal föräldrar träffades på fritidsgården Åkermyntan i slutet av mars. De flesta var nya nattvandrare som engagerat sig efter att flera pojkar rånats i Hässelby.

Sedan dess har ungefär 50 föräldrar nattvandrat i Hässelby villastad. Men förra helgen var det bara två föräldrar som ställde upp.

– Intresset har avtagit, det var ganska många ute just på Valborg, men nu i helgen var det väldigt dåligt. Det har minskat gradvis sedan efter påsk, säger Stefan Nerlich, en av de föräldrar som engagerade sig efter rånvågen.

Men intresset har ökat något igen efter att flera bilar vandaliserades i fredags kväll/natt.

– Det verkar som att det måste hända något för att folk ska engagera sig, säger Stefan Nerlich.

Flera bilar fick sina framrutor krossade, bland annat på Snårvindevägen och Vidholmsbackarna. På lördagsmorgonen larmades även räddningstjänsten till Drivbänksvägen då ett garage brann och en person fördes till sjukhus eftersom hen kände irritation i halsen efter branden. Det var då oklart hur branden uppstått.

– Det var typiskt att det var så dålig uppslutning just den här kvällen. Sen vet man inte om det hade hjälpt om vi hade varit fler ute, säger Stefan Nerlich.

– Vi har redan nu märkt att det har ökat sedan skadegörelsen, sedan är det många som tycker att det är polisens jobb att vara ute, säger Stefan Nerlich, som vill poängtera att det är för ungdomarnas skull som nattvandringen finns.

– Det vi vill ha är en vuxennärvaro så att vi kan hjälpa barnen och ungdomarna, till exempel om de har druckit och behöver hjälp hem, säger Stefan Nerlich.

Han menar att de allra flesta ungdomar är skötsamma.

– Jag tror att de som vandaliserade är en liten klick som förstör för många, säger han.