105 000 invånare i Haninge om 15 år – och 23 000 bostäder möjliga till 2050

Bostadsbyggandet i Haninge väntas ge 105 000 invånare till år 2030.
Bostadsbyggandet i Haninge väntas ge 105 000 invånare till år 2030.
Martina Mossberg (M), oppositionsråd i Haninge
Martina Mossberg (M), oppositionsråd menar att kommunledningen måste göra mer efter raset i Svenskt näringslivs rankning.
Haninges kommunalråd Meeri Wasberg (S).
Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande, lyfte den lokala infrastrukturen och kollektivtrafiken som viktiga parametrar för att Haninges företagsklimat ska förbättras.
KOMMUNKOLLEN: Ny offensiv bostadsplan ger 105 000 invånare i Haninge, 23 000 bostäder kan byggas till 2050 – och SD känner sig orättvist behandlade. Här är "Kommunkollen fullmäktigespecial" från veckans fullmäktige.


105 000 invånare i Haninge om 15 år

År 2030 väntas det bo 105 000 personer i Haninge, och 130 000 år 2050. Prognoserna framgick när Haninges nya översiktsplan till sist klubbades. 20 000 nya invånare väntas alltså tillkomma Haninge till år 2030, och 35 000 nya invånare till år 2050.

Kommunens tjänstemän beskriver den nya översiktsplanen som offensiv.

Även om tonvikten ligger på de centrala delarna ska även området norr om Årsta Havsbad, något Moderaterna under några år kallat för ett kommande ”Haninge sjöstad”, och Norrbyskogen nu utredas för eventuell exploatering.

Kommunens prioritering ligger på att förtäta i områden inte mer än en dryg kilometer ifrån pendeltåget, och främst ligger fokus på Vega och Handen.
Översiktsplaneraren Erik Andersson sade i fullmäktige att det finns möjlighet för Haninge att bygga 23 000 nya bostäder till år 2050, vilket egentligen skulle vara mer än nödvändigt.

Totalt 9 000 nya bostäder kommer stå klara i Handen- och Vegaområdet om cirka 10 år. Flera har redan börjat byggas.


SD röt till  – efter uteblivna beredningsplatser
SD Haninges gruppledare Kennerth Valtersson kritiserade Haningepolitiken för att SD inte fått plats i viktiga beredningar, som till exempel den nu avslutade översiktsplansberedningen. Kennerth Valtersson betonade att SD är Haninges tredje största parti.
– Det är oerhört viktigt att vi får så bred representation som möjligt (i beredningar, red anm). För framtiden vill vi inte ha det på det här sättet. Vi vill vara med i de beredningar som finns, sade han.

M kritiserade S för raset i näringslivsrankning
Mitt i har tidigare berättat om Haninges ras i Svenskt näringslivs rankning om företagsklimatet. Haninge har backat 55 platser och hamnade på plats 133 av 290 kommuner. Det är den svagaste placering Haninge haft genom åren.

På fullmäktige var det debatt mellan M och S om placeringen, detta sedan oppositionsråd Martina Mossberg (M) ställt en interpellation om placeringen till kommunstyrelseordförande Meeri Wasberg (S). Tonen var stundtals hård från M.

– Det här duger inte. Haninge måste kunna bättre för att kunna vara den självklara etableringsorten. Då behöver du fundera på hur vi förbättrar dialogen med såväl stora som små företag så inte denna utveckling fortsätter, sade bland annat Martina Mossberg.

– Det finns massor av saker som behöver göras, både inom kommunen, men också utanför, som Tvärförbindelse Södertörn. Vi behöver på ett bra sätt se till att SL gör det de ska, och att dubbelspårsutbyggnaden till Norvikshamn i Nynäshamn blir av, svarade Meeri Wasberg bland annat.
– Det finns massor av olika saker där vi som kommun behöver ligga på för att skapa förutsättningarna.