ANNONS

Invånarna går ihop för att påverka

Nu organiserar sig ett hundratal invånare i Norra Järva och bildar ett stadsdelsråd för att få ­politikerna att lyssna.
ANNONS

– Vi vill inte behöva göra brandkårsutryckningar mot dåliga förslag, som lyxrenoveringar och strukturplaner som inte tar hänsyn till oss som bor i området, säger Arne Johansson, ordförande i Norra Järva stadsdelsråd.

När röken skingrat sig efter kravallerna i Husby i maj förra året samlades flera personer från nätverket Järvas Framtid, och andra föreningar från Husby, men också från Akalla och Kista.

Det som hade hänt skulle inte få hända igen.

Då lades grunden till det stadsdelsråd som förra veckan officiellt bildades. 120 personer var med och röstade igenom rådets namn och stadgar, enligt Arne Johansson.

– Det är dags att vi lokala eldsjälar, föreningar, nätverk och boende organiserar oss bättre för att inte bara tvingas rycka ut när det brinner – utan också för att driva på positiva förslag för jobb, bostäder som vi har råd med och en meningsfull fritid, säger han.

Det är bland annat frågor om utbildning, bostäder, jobb och fritid som stadsdelrådet hoppas kunna driva. Ända sedan Järvalyftet introducerades 2007 har ett antal invånare i området känt ett växande behov av ett stadsdelsråd.

– Vi upplever baksidan av ett allt mer segregerat samhälle och är kritiska till den politik som förs, säger Arne Johansson.

Bo Sundin (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, menar att det är långt ifrån alla som representeras av stadsdelrådet.

– Vi vet ännu inte vad stadsdelsrådet står för. Vi får se vad det kommer att innehålla. De representerar heller inte alla eller majoriteten som bor i Norra Järva.

ANNONS

Men Arne Johansson är positiv.

– ­Jag tror att de lokala politikerna verkligen kommer att behöva lyssna på oss nu.

ANNONS