Invånarna ska patrullera i Täby

Frivilliga ska spana efter inbrottstjuvar på Täbys gator. I alla fall om polisen får bestämma.

– Det ger ökad trygghet, säger närpolischef Jan Berlin.

Trodde du att det bara är polisen som letar tjuvar? I så fall får du tänka om. Nu ska nämligen pensionärer och frivilliga ge sig ut på gatorna för att spana efter brottslingar, hoppas närpolisen.

Jan Berlin, närpolischef, försäkrar dock att det inte handlar om något slags medborgargarde.

– Vi klarar inte att själva förebygga alla brott utan behöver allmänhetens ögon och öron till hjälp.

Klädda i gula västar ska de frivilliga spanarna patrullera bostadsområden och villallängor för att kunna rapportera till polisen om de ser något misstänkt. Volontärerna kommer även att ha en särskild bil till sitt förfogande.

Innan de ger sig ut på sina pass samlas de hos närpolisen där de informeras om de senaste inbrotten och vad de bör hålla utkik efter.

Men det kan även bli aktuellt med andra arbetsuppgifter. Det kan till exempel vara att besöka människor som har haft inbrott eller dela ut information i hårt drabbade områden.

Är inte det här bara ett sätt för polisen att skaffa billig arbetskraft?

– Nej, det här ersätter inte polisens arbete och vi kommer naturligtvis inte att sluta patrullera. Men alla goda krafter som kan hjälpas åt är bra.

Modellen, som kallas Grannstöd, finns på flera håll i länet. Bland annat i Botkyrka där Täbys närpolis också gjorde ett studiebesök i förra veckan. I en del kommuner har försäkringsbolag gått in i frivilligarbetet till exempel genom att låna ut bilar. Än så länge är det oklart hur verksamheten skulle kunna finaiseras i Täby.

Fakta

Täbyinbrott 2012

Källa: Brottsförebyggande rådet