ANNONS

Invånarna tjänar allt mer

”Tyvärr tror jag inte folk är medvetna om de här stora klyftorna”, säger universitetslektorn Katarina Thorén från Vibo som fikar med maken Erik och sonen Love.
”Tyvärr tror jag inte folk är medvetna om de här stora klyftorna”, säger universitetslektorn Katarina Thorén från Vibo som fikar med maken Erik och sonen Love.
Nu tjänar över 1 000 Sollentunabor mer än en miljon kronor per år. Men de riktigt fattiga blir inte färre.

– Man måste vara dum för att inte se klyftorna, säger Abdi Kayse som bor på Malmvägen.
ANNONS

Det råder egentligen inget tvivel om saken.

Sollentunaborna blir allt rikare. På bara fem år har kommuns invånare lyckats höja sina årslöner med i snitt 40 000 kronor. Den genomsnittliga årsinkomsten var 357 700 kronor 2009. Bara tre kommuner i Stockholms län, Lidingö, Täby och Danderyd, har i dag högre snittinkomster.

Sollentuna får också allt fler invånare med riktigt höga löner. Över 1 000 Sollentunabor tjänar i dag mer än en miljon kronor om året. Det är nästan dubbelt så många som för fem år sedan.

Samtidigt har det också skett en svag ökning av antalet invånare med riktigt låga inkomster under 120 000 kronor om året.

– Man måste vara dum för att inte se klyftorna, säger Abdi Kayse som bor på Malmvägen.

I få områden är segregationen lika tydlig som i Tureberg. På ena sidan järnvägen ligger polisen, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och Malmvägen. På andra sidan ligger Sollentuna centrum med sina lyxbutiker och sen börjar villaområdet Edsviken där bara de allra rikaste stockholmarna har råd att bo.

Yvonne Ingelström, chef för demokrati och integrationsfrågor i Sollentuna, säger att de stora klyftorna i Sollentuna skapades redan när bostadsområdena byggdes.

– Då fanns inte idén om att kunna göra en bostadskarriär inom sitt område. Det är först nu som den frågan har börjat diskuteras.

Är segregation ett problem?

ANNONS

– Ja. I värsta fall kan segregation leda till att man inte känner sig delaktig i samhället. De extrema resultaten av utanförskap har vi kunnat se vid upploppen i Rosengård och Paris förorter.

Vad kan kommunen göra?

– Jag tror att det är viktigt att börja prata mänskliga rättigheter tidigt, redan i förskolan. Kommunen kan också skapa platser där alla oavsett bakgrund kan mötas. Ungdomsgården ­Satelliten med sin strategiska placering är ett bra exempel, säger Yvonne Ingelström.

För kommunalrådet Douglas Lithborn (M) är arbete den avgörande frågan när det gäller att minska klyftorna.

– Vi måste underlätta för unga och långtidsarbetslösa att komma ut på arbetsmarknaden och det jobbar vi med för fullt, säger han.

Oppositionsrådet Freddie Lundqvist (S) tycker inte att kommunen gör tillräckligt för att hjälpa arbetslösa.

Han anser dessutom att den bostadspolitik som Alliansen för i Sollentuna bidrar till att öka klyftorna.

– I takt med att hyresrätter ombildas till bostadsrätter får de med sämre löner allt färre platser att bo på i kommunen. De nya hyresrätter som byggs har en hyra som de flesta låginkomsttagare inte har råd med, säger Freddie Lundqvist.

Märker du av segregeringen i Sollentuna?

Arne Bergholtz-Widell, Sjöberg: ”Man har ju sett att det blivit fler fina bilar där vi bor. Och villapriserna har stigit. Men vi rör oss inte så mycket utanför Sjöberg så jag kan inte uttala mig om skillnader.”
Claudio Ahumada, Rotebro: ”Jag tycker att segregationen är betydligt tydligare i till exempel Tensta eller Rinkeby. Sollentuna är mer blandat. Jag tycker att det var tydligare skillnad 1987 när jag kom till Sverige.”
Lena Larsson, Sofielund: ”Ja, det är stor skillnad mellan till exempel Malmvägen och villaområdena. Tyvärr upplever jag att skillnaden bara blivit större sen 70-talet när vi bodde på Malmvägen.”
Abdi Kayse, Malmvägen: ”Man måste vara dum för att inte se klyftorna. Det är så tydligt att de som bor i de utsatta områdena har betydligt färre möjligheter när det gäller skola och jobb.”
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.