ANNONS

Beslut på väg för att minska ebo-invandring till Botkyrka

Botkyrka kommun
Hela Botkyrka ska klassas som ett område med sociala och ekonomiska utmaningar hos Migrationsverket enligt Socialdemokraternas förslag.
Asylsökande som väljer att bosätta sig i socioekonomiskt svagare områden kan förlora sin dagersättning.
På måndag väntas kommunstyrelsen i Botkyrka fatta beslut om att anmäla hela Botkyrka till Migrationsverket som ett område med utmaningar.
ANNONS

Den 1 januari 2020 trädde nya regler i kraft för asylsökande som väljer att ordna eget boende i Sverige, så kallade EBO.

Reglerna börjar tillämpas 1 juli 2020 och innebär att den sökande kan förlora sin dagersättning om personen bosätter sig i områden med socioekonomiska utmaningar.

Nya regler väntas minska asylsökande i flera kommuner

Nu är kommunstyrelsen i Botkyrka på väg att fatta beslut om att anmäla hela Botkyrka som ett sådant område till Migrationsverket.

Vi har kriminella krafter som skor sig på människor som inte har bostad eller jobb och som är sårbara.

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande

Oenighet i mittenmajoriteten

Men det råder oenighet i mittenmajoriteten, något Botkyrkadirekt var först med att berätta om efter samtal med Ebba Östlin.

”Kriminella krafter skor sig”

Socialdemokraterna och Kristdemokraterna väntas rösta för det liggande förslaget.

– Ebo-lagstiftningen har lett till mest segregation i Sverige. Den sätter människor i ett enormt utsatt läge. Vi har kriminella krafter som skor sig på människor som inte har bostad eller jobb och som är sårbara. Problemet har växt lavinartat de senaste tio åren, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) till Mitt i.

ANNONS

”Tror på individens frihet”

Centerpartiet och Liberalerna vill däremot bara att områdena på polisens lista över utsatta områden, det vill säga Hallunda, Norsborg, Alby, Fittja och Storvreten, ska vara områden där asylsökande mister dagersättningen vid egenbosättning.

– I grund och botten tror vi på individens frihet. Men vissa områden är hårt utsatta så därför kan vi tänka oss att ett stopp där, säger Centerpartiets gruppledare Dag Ahlse.

MP går emot

Miljöpartiet är helt emot förslaget.

”Att undanta från EBO så att människor blir utan sin dagersättning riskerar bara att bli symbolpolitik utan praktisk skillnad för personer.” skriver Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

– Vi kommer inte rösta för att undanta varken hela eller delar av kommunen eftersom vi tycker att alla ska få välja var de vill bo, oavsett bakgrund, säger gruppledaren Myrna Persson.

Söker stöd hos M och TuP

Socialdemokraterna som skrivit ordförandeförslaget söker därför stöd hos Moderaterna och Tullingepartiet för att att få igenom sitt förslag. Tullingepartiets ledare Anders Thorén är positiv.

M: ”Dyrt för madrass på golvet”

Det är också Moderaternas gruppledare Stina Lundgren:

– Problemet är att vi inte har kontroll på vilka eller hur många människor som kommer hit. Vi har ett stort problem med andrahandsmarknaden och svartkontrakt. Många betalar dyrt för en madrass på golvet, säger Moderaternas gruppledare Stina Lundgren.

Stina Lundgren fortsätter:

– Det blir också en kostnadsfråga och planeringsfråga för kommunen när det gäller exempelvis skola och omsorg. Moderaterna kommer att fatta beslut om ställningstagande i kväll.

Migrationsverkets bedömning oklar

Hur Migrationsverket kommer att ställa sig till Botkyrkas anmälan är ännu oklart.

”Botkyrka kommun kommer inte vara ensam om att anmäla ett område som omfattar hela kommunen. Det är i dagsläget oklart hur den nya lagstiftningen kommer att bli tolkad när anmälningar som omfattar en hel kommun kommer in till Migrationsverket.” står det i underlaget till kommunstyrelsen.

Kommunalrådet Ebba Östlin (S) hoppas på att mottagandet av asylsökande ska bli bättre fördelat i Sverige. Det kommer att leda till bättre integration menar hon.

– Vi är den kommun i Sverige som har tagit emot flest personer enligt ebo-bosättningen. Det är dags för fler kommuner att dela det ansvaret, säger Ebba Östlin (S).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.