ANNONS

Höga inventeringsavgifter för avlopp upprör

Kommunen har godkänt Bo Gustafssons avloppssystem. Trots det var han tvungen att betala på nytt för att systemet ska godkännas.
Bo Gustafsson har ett godkänt avlopp, men tvingades ändå betala.
De röda områdena ska inventeras 2017.
De röda områdena ska inventeras nästa år.
När Värmdö kommun inventerar avlopp är det fastighetsägarna själva som står för notan. Nästa år berörs 1 800 fastigheter och kommunen får in över 7 miljoner kronor på avgifterna, som är hutlöst höga, tycker Värmdöborna.

ANNONS

I Värmdö finns omkring 15 000 enskilda avlopp. Men det saknas register för vilka som har godkända system, därför ger sig kommunen ut på en inventeringsturné med målet att alla ska ha godkända avlopp år 2020.

Totalt ska kommunen se över cirka 1 800 fastigheter i delar av Fågelbro och på Ingarö under 2017. Inför inventeringen skickas en enkät, som gäller avloppsanläggningen, ut till fastighetsägarna.

Att inspektera ett avlopp på plats och behandla enkäten beräknas ta Värmdö kommuns handläggare cirka fyra timmar. För det tar kommunen 4 200 kronor – en timtaxa på 1 050 kronor– en summa som upprör Värmdöborna.

LÄS MER: Krävs på 4 200 för nytt tillstånd

Kommunen tar hutlösa avgifter för detta! Nynäshamns kommun tar ingenting för samma sak!”.

De tog betalt för fyra timmar för 17 minuters jobb”.

Kommunen gör inventering av avloppen och du får betala 4000 :- för att de gör det

Skulle tro att de la ned cirka två-tre timmars arbete för arvodet” är några av kommentarerna som kommit in på fb. 

Tvingas betala trots godkända system

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om Bo Gustafsson på Vindö. Han har ett godkänt avloppssystem men måste ändå betala avgiften på 4 200. Det för att Värmdö kommun ska handlägga hans ärende, inspektera brunnen och återigen få sitt system godkänt av kommunen.
– Det kan inte vara rimligt att skicka in samma uppgifter och betala för att kommunen ska gå igenom papperen. De måste ju veta att jag har ett godkänt avlopp. Det är ju hos dem jag har ansökt, sa Bo Gustafsson till Mitt i förra våren.

ANNONS
Kommunen har godkänt Bo Gustafssons avloppssystem. Trots det var han tvungen att betala på nytt för att systemet ska godkännas.

Kommunen har godkänt Bo Gustafssons avloppssystem. Trots det var han tvungen att betala på nytt för att systemet ska godkännas.

LÄS OCKSÅ: Läsare upprörda över avloppsavgift

”1 050 kronor i timmen är högt”

Timavgiften ifrågasätts av Terese Wallinder, jurist på Villa­ägarnas Riksförbund.
– 1 050 kronor i timmen är högt. Det är ju kommunen vi pratar om, inget vinstdrivande företag. Och är det verkligen kostnadseffektivt att arbetet per fastighet beräknas ta fyra timmar, tar det verkligen så mycket tid? säger hon.

Fakta

15 000 enskilda avlopp ska inventeras

  • I Värmdö finns omkring 15 000 enskilda avlopp. Kommunen tror att mer än hälften inte klarar dagens miljökrav. Målet med inventeringen är att alla ska ha godkända system år 2020.
  • Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden tar ut en avgift för avloppsinventeringen. Nuvarande avgift är 4 200 kronor, vilket motsvarar fyra timmars handläggningstid.
  • Totalt ska kommunen se över cirka 1 800 fastigheter i delar av Fågelbro och på Ingarö under 2017.
  • Områden som har blivit inventerade föregående år kommer inte att inventeras igen. Inte heller fastigheter inom områden som har, och som ligger inom planerat område för, kommunalt vatten och avlopp.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.