Investerare tvekar om Familjeparken

Det stora projektet Familjeparken riskerar att aldrig bli av. Samtidigt tänker investerarnas projektledare väcka åtal mot en av kommunens chefer.

Den planerade Familjeparken i Hågelby har stött på flera problem längs vägen. Senast sa regeringen nej till upphävandet av strandskyddet. Nu finns ett nytt förslag på en första detaljplan.

Tidningen Södra Sidan avslöjade i fredags att Familjeparken som helhet är hotad. Investerarna vill se en ny trafikplats i norra Botkyrka och nya trafikleder till södra Botkyrka för att kunna hantera ökad trafik, men tvivlar nu på att det blir verklighet.

– Men hur det än går har vi fortfarande för avsikt att förverkliga den första detaljplanen, säger förre Gröna Lund-ägaren John John Lindgren till Lokaltidningen Mitt i.

Den första detaljplanen gäller centrala Hågelby med småstadsgatan, stugby och camping. I senare delar finns exempelvis vattenland och sagoby.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S) medger att hon känner viss oro för att problemen ska göra att Familjeparken inte blir av.

– Vi för diskussioner med Trafikverket om en ny avfart och en ny dragning av Hågelbyleden. Det är bra att vi har en avsiktsförklaring med Skanska om Södra Porten som visar på att vi kan få fler verksamheter där. Då kan vi också få fler som kan bidra till en trafiklösning, säger hon.

I ett mejl till en kommunchef skriver investerarnas projektledare Staffan Holm att om fler problem uppstår så har han ledningens förtroende att ”använda en välslipad yxa att hugga av all livsuppehållande av patienten”.

Tre kommunchefer har nu fått personlarm. Efter ett mejl från en av cheferna där denne beskriver att det finns en reell hotbild mot dem så har investerarnas projektledare beslutat att stämma kommunchefen.

– Det är uppenbart att yxan syftar på projektet och inte på personer, säger Staffan Holm.

Botkyrkas kommundirektör Mattias Jansson håller inte med.

– Patient har alltid för mig syftat på en person. I mitt yrkesverksamma liv har jag inte upplevt något liknande, säger han.