Invigning av nya arenan försenas

Mitt under bygget gick företaget som skulle leverera stommen i konkurs.

Den nya arenan vid Globen blir nu 300 miljoner kronor dyrare än beräknat, då bygget visade sig vara mer utmanande än vad entreprenören Peab hade trott.

I bygget av nya Tele2 Arena har ”millimeterprecision” varit nyckelordet, med avancerade tekniska lösningar. Exempelvis har det krävts att de två 220 meter långa och 1 600 ton tunga balkarna som håller upp takluckorna är spikraka. I förhållande till varandra får de inte skilja sig mer än motsvarande ett blyertsstreck.

Men den avancerade konstruktionen har också medfört att bygget har varit mer mödosamt än vad entreprenören Peab ursprungligen hade räknat med.

– Projektet är väldigt komplext. Vi kände till att det var ett utmanade projekt, men det har visat sig vara än mer utmanande än vad vi visste från början, säger Fredrik Wahrolén som är kommunikationschef på Peab.

Redan i mars gick Peab ut och berättade att bygget skulle bli försenat. Från början var tanken att arenan skulle invigas lagom till den allsvenska fotbollspremiären 2013. Men på grund av upprepade problem med stommen, där underleverantören slutligen gick i konkurs, kommer den nya arenan inte att kunna användas förrän i juli 2013.

– Det har varit stora utmaningar med stommen hela tiden. Det är en extremt avancerad konstruktion där vi inte har kunnat få alla komponenter på plats. Det blir förseningar när ett sådant här stort projekt med pressad tidsplan drabbas av störningar, säger Fredrik Wahrolén.

Enligt honom har det funnits flera orsaker till att projektet har dragit ut på tiden, men de fortlöpande problemen med stommen är huvudförklaringen. Förseningarna har även medfört att Peab har tvingats betala vite till beställaren, SGA Fastigheter.

– Hur mycket vitet är på är en sak mellan oss och beställaren, vi har en bra löpande dialog med dem, säger Fredrik Wahrolén.

Han betonar att man nu endast blickar framåt från Peabs sida.

– Vi beklagar att bygget har blivit försenat. Men nu är det är viktigt för oss att se framåt och ha fullt fokus på att slutföra projektet utifrån den nya tidsplanen och med hög kvalitet, så att man kan kicka boll på arenan om ett år.

Förutom projektet med Tele2 Arena skriver Peab samtidigt ner två projekt i centrala Oslo, som visat sig vara mindre lönsamma än väntat. Sammanlagt belastas byggbolaget med en kostnad på 425 miljoner kronor.

SGA Fastigheter håller med om att det finns en bra dialog mellan dem och Peab.

– Det är klart att det är tråkigt att arenan blir försenad. Men vi har förståelse för de bekymmer som Peab har, det är inte ett helt lätt bygge. Vi är lika ledsna för förseningen som de är. Nu jobbar vi båda på att bli klara så fort som möjligt, säger SGA Fastigheters vd Mats Grönlund.

Även under bygget av nya nationalarenan i Solna, Friends Arena, har kostnaderna dragit i väg. Arenan beräknas bli en miljard kronor dyrare än väntat.

– Men här handlar det om tilläggsbeställningar, alltså ett medvetet val som har tagits under byggets gång. Man har tagit fram en annan produkt för att öka prestandan, säger Fredrik Wahrolén.

Den nya jättearenan söder om Globen blir 300 miljoner kronor dyrare än planerat och invigningen försenas till sommaren 2013.

Fakta

Plats för 30 000

Arenan ska stå klar i sommaren 2013.

Den kommer att ha 30 000 platser på läktaren.

Vid konserter blir kapaciteten 40 000.

Takkonstruktionen gör arenan unik. Det kan öppnas eller stängas och när det är öppet kommer inga balkar att korsa öppningen. På så sätt undviks skuggor på planen, samtidigt som utsikten genom den transparenta fasaden inte skyms.

Källa: SGA Fastigheter