I dag invigs Finnkampen på Stadion

Här blir det fullt hus om några timmar.
Här blir det fullt hus om några timmar.
I år är det Sveriges tur att stå värd för Finnkampen. Tävlingarna startar i dag, på Stockholms stadion.

Stockholms idrottsborgarråd Mirja Räihä (S) inviger det två dagar långa evenemanget med ett tal klockan 15.45. Bara en kvart senare drar tävlingarna i gång.

– Det är med glädje jag hälsar Finnkampen välkommen till Stockholm. Finnkampen är vår största landskamp inom friidrotten, och en prestigefylld tävling. Ungdomsfinnkampen ger även möjligheten för unga att tävla, vilket visar på bredden av landskampen, säger Mirja Räihä i ett pressmeddelande.

Den som intresserar sig för ungdomsidrott bör vara på plats redan klockan 12, då Ungdomsfinnkampen startar.

Finnkampen består av 18 individuella grenar för herrar och damer. Varje nation deltar med tre deltagare per gren. Dessutom bidrar varje land med fyra löpare i stafetterna på 4×100 meter och 4×400 meter.

Den första Finnkampen arrangerades 1925 i Sverige. Det var Finland som kom med förslaget om landskamper, sedan landet blivit självständigt 1918.

–Som sverigefinländare och representant för Stockholm ser jag mycket fram emot helgens tävling, som är en lång tradition mellan våra länder. Ett särskilt och värdigt grattis vill jag även rikta till Finland som i år firar 100 år av självständighet, säger Mirja Räihä.