ANNONS

Stark utställning öppnar nya Fotoparken

Anders Hanssons bild från hans projekt "Borders", om flyktingströmmarna från Syrien.
Anders Hanssons bild från hans projekt "Borders", om flyktingströmmarna från Syrien.
I början av september förra året togs första spadtaget till den nya Fotoparken. Nu är det dags för invigning – på lördag den 19 januari öppnar parken med en utställning om barns levnadsvillkor runt om i världen. Förhoppningen är att Fotoparken ska bli en ny stark aktör inom samtida fotografi.
ANNONS

Fotoparken ligger i ett hörn av Kyrkparken i Gustavsberg och ska bli en öppen plats för samtida fotografi. Utställningarna kan ses när som helst på dygnet och är helt gratis.

I början av september förra året togs första spadtaget till parken. Då var Värmdöfotografen Niclas Hammarström på plats och invigde spadtaget. Han är känd för sina bilder från krigsdrabbade områden och är curator för Fotoparkens första utställning som öppnar i samband med invigningen den 19 januari.

Foto: Lisa Mattisson

Fyra uppmärksammade fotografer ställer ut fotografier om barns levnadsvillkor runt om i världen. Samlingsnamnet för utställningen är ”Jag är barn”. Medverkande fotografer är Åsa Sjöström, Anders Hansson, Lisa Mattisson och Andreas Bardell.

Utställningen skildrar barn barns verklighet från krig och våld, och kan upplevas som obehaglig. Förhoppniningen är att utställningen ska skapa en dialog kring temat om barns villkor i världen.

Invigningstal inleder

Invigningen startar klockan 12 med tal av Jasmin Farid (M), ny ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Det är individers upplevelser och deras skapande som bidrar till ett rikt kulturliv. Vi vill därför göra konst och kultur mer närvarande i den offentliga miljön. Med Fotoparken förstärker vi den offentliga konsten och gör kulturen lättillgänglig för alla. Vi är dessutom väldigt stolta över att fyra så begåvade fotografer vill vara en del av Fotoparkens premiärutställning, säger Jasmin Farid i ett pressmeddelande.

Mingelfest i Runda huset

Efter invigningen blir det vernissage i Runda huset, mitt emot parken, där utställningens fotografier och delar av historierna bakom dem presenteras av Heidi Trakowski, projektledare för Fotoparken. Därefter blir det mingelfest i biblioteket.

Utställningen ”Jag är barn” visas fram till den 22 april.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.