Min lokala hjälte

Nu invigs Södersjukhusets nya bröstcentrum

Till det nya centret kallas kvinnor för mammografiska hälsoundersökningar och utredningar.
Till det nya centret kallas kvinnor för mammografiska hälsoundersökningar och utredningar.
Här är hela programmet för torsdagen.
Här är hela programmet för torsdagen.
Det är dags för invigning av Södersjukhusets nya bröstcentrum. Detta i en centralt belägen lokal vid Södra station. Till det nya centret kallas kvinnor för mammografiska hälsoundersökningar och utredningar vid misstänkt bröstcancer.

På torsdag, den 9 februari, är det dags att inviga SÖS nya bröstcenter. Jenny Liu, som är projektledare för bröstcentret på Södersjukhuset, är förväntansfull.
– Ja, det känns riktigt bra inför torsdag faktiskt. Först har vi undersökningar och utredningar som vanligt, sedan klockan fem är det öppet hus för alla som vill komma, säger hon och fortsätter:

– Vi har flera parallella aktiviteter igång. Bland annat en föreläsning om att förebygga bröstcancer. Vi har också ”lilla bröstskolan” och sköterskor som håller kurs i hur man undersöker sina bröst.

– Det kommer också bli musik. Detta genom Caroline af Ugglas och hennes kör som heter ”kör för alla”. De kommer hit och sjunger kanske 20 minuter innan landstingsråd Anna Starbrink (L) klipper banden.

Efter att invigningen är klar ska det hela då inledas. Jenny Liu berättar att arbetet med att få fram bröstcentret har pågått i många år.
– Vi har arbetat med detta sedan nästan tio år tillbaka. Men det var när vi nu fick ett större uppdrag med ansvar att kalla fler kvinnor till screening, som vi ville flytta ut arbetet centralt. Detta då det oftast handlar om friska kvinnor som ska göra hälsokontroll eller kanske undersöka en knöl de känt i bröstet.

– De har inget behov av att vara på sjukhus när de är friska. Det finns också många kvinnor som har sjukhusskräck. Då är det väldigt skönt att slippa vara i en sjukhusmiljö. Här har vi närhet till tunnelbana och pendeltåg precis i samma hus. Vi ska kalla 43 procent av kvinnorna i södra Stockholm och har därför lagt det strategiskt så att det ska vara lätt att komma hit, säger projektledare Jenny Liu.

Så hur känns det nu när ni äntligen ska få dra igång?
– Det känns jätteskoj. Vi har fått till ett fint bröstcentrum och är övertygade om att det blir mycket trevligare för kvinnorna att vara här i stället för att vara på sjukhuset bland de patienter som faktiskt behöver vara där.