ANNONS

Ioannis en profil vid Alviks torg

Bor du i Alvik har du säkert sett honom – och pratat med honom.

Ioannis Pashalidis, som städar fastigheter och trottoarer kring torget, pratar nämligen med de flesta som går förbi, och brister ibland ut i sång.
ANNONS

Det är eftermiddagsrusning och folk ilar förbi på trottoarerna vid Alviks torg. Ioannis Pashalidis är redo för ännu ett städpass. Här har han arbetat under de senaste två, tre åren.

Med sin borste sopar han snabbt ihop ett tiotal fimpar som han slänger i närmaste papperskorg.

– Jag vill att det ska likna Singapore, men det är svårt, säger Ioannis.

Han har blivit ett välbekant ansikte för många. Han hälsar på Kickan Reth som är receptionist på en frisörsalong vid torget och de växlar några ord.

– Jag ville bara tacka honom för att han gör så väldigt fint. Sedan han började har vi finare fönsterbräden och trottoarer än någonsin. Han får området att kännas tryggare. Alla känner Ioannis och han håller koll på allt.

När Ioannis Pashalidis rör sig kring Alviks torg hälsar han ofta på förbipasserande. Att prata med folk är självklart för honom.

– Jag har fått det från min familj. Min mamma var så, berättar han.

När Ioannis Pashalidis föddes i Grekland rasade ett inbördeskrig och hans mamma tvingades fly med sina barn. Han bodde perioder i Rumänien och dåvarande Jugoslavien. Till Sverige kom han i 30-årsåldern. Innan dess hade han hunnit med att arbeta som montör på en av USA:s armébaser i dåvarande Västtyskland. I Sverige har han tidigare arbetat med att bygga bodar åt Vattenfall.

Nu är han 69 år och har jobbat den senaste tioårsperioden åt Itri Städ som ansvarar för städning åt Anders Bodin Fastigheter i Alvik.

ANNONS

Det händer att han sjunger operasånger medan han arbetar. Och ibland går han fram till personer som ser ledsna ut.

– Varför är du ledsen? brukar jag fråga. Man ska skratta om man vill leva länge.

Vad får dig att stiga upp på morgonen?

– Jag stiger upp som en raket. Jag är pigg och det kan bero den dryck som jag lärt mig att dricka på kvällen av min farfar. Man pressar två vitlöksklyftor och blandar med grekisk yoghurt. När du sover motverkar den angrepp från bakterier. På morgonen dricker jag ett glas ljummet vatten blandat med saften från en halv citron. Drick det så blir du aldrig förkyld.

Vad tror du att du gör om fem år?

– Jag vet inte om jag lever då. Men jag vill fortsätta att jobba så länge jag orkar. Jag vill inte sitta inne bakom fyra väggar. Jag är van vid att jobba och är ganska tuff. Det är mycket jobb men jag älskar det.

Fakta

Namn: Ioannis Pashalidis.

Jobb: Städar ytor i kontorshusen vid Alviks torg. Håller även rent runt torget och ett garage där.

Familj: En son och tre döttrar. Sex barnbarn. En av döttrarna är den kända journalisten och författaren Alexandra Pascalidou.

Bor: I Rinkeby.

Född: I Grekland 1946.

Fritid: Lediga stunder åker Ioannis gärna med båt till Nacka och äter fisksoppa.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.