Min lokala hjälte

Iphones tjuvarnas nya favoritbyte

På två år har antalet anmälda fickstölder ökat med 30 procent på Södermalm.

Merparten sker på krogar – och det är främst Iphones som lockar tjuvarna.

Allt fler anmäler att de utsätts för fickstölder på Södermalm. Januari till och med mars anmäldes 282 fickstölder i Katarina närpolisdistrikt och 235 i Maria. Motsvarande period för två år sedan anmäldes 203 respektive 167.

– Det här har helt klart med Iphones att göra, säger Peter Enell på Citypolisens kriminalunderrättelsetjänst.

Ökningen har att göra med att telefonen är relativt dyr och därför lockar till sig tjuvar som tycker att den är lätt att sälja vidare för en rejäl hacka.

Stölderna sker framför allt på restauranger.

– Tjuvarna utnyttjar att folk är fulla och lätta att distrahera i den här miljön. De jobbar oftast i en grupp på två till fyra personer, säger Peter Enell.

Ofta rör det sig om sekunder av ouppmärksamhet. Det kan exempelvis handla om att en kvinna sitter och vaktar väninnans väska när det plötsligt dyker upp en kille bakom henne och frågar om hon vill dansa. När tjejen vänder sig om och svarar att hon är upptagen passar tjuvens kompanjon på att plocka åt sig väskan eller telefonen.

Polisen har på olika sätt försökt få krögarna att hjälpa till att minska fickstölderna. De har bland annat hållit informationsmöten med dem och tryckt upp affischer och flyers som varnar för ficktjuvar som de vill att krogägarna ska dela ut eller sätta upp på exempelvis toaletter.

Polisen tror dock inte att ökningen av anmälda fickstölder enbart beror på att stölderna i sig har ökat.

En annan del av ökningen kan enligt polisen handla om rena bedrägerier.

– Vi misstänker att folk inte är helt ärliga. De kan ha drullat bort telefonen i fyllan och villan men när de inser att de inte får några pengar från försäkringsbolaget säger de att telefonen har blivit stulen, säger Peter Enell.

Det märks framför allt när folk gör egna anmälningar via internet och först skriver att de tappat bort sin telefon för att någon dag senare i stället uppge att de har blivit utsatta för en fickstöld.

Fakta

Ökningen från 2010

Anmälda fickstölder på Södermalm januari-mars:

Källa: Polisen