Ipoden blev en livsfara

”Jag är mycket mer försiktig nu förtiden och försöker alltid att ha mina saker nära när jag laddar dem”, säger Hedda Hessel, ett halvår efter branden.
”Jag är mycket mer försiktig nu förtiden och försöker alltid att ha mina saker nära när jag laddar dem”, säger Hedda Hessel, ett halvår efter branden.
Hedda Hessel, 19, lämnade sin ipod på laddning. Minuter senare stod sovrummet i lågor.

– Jag skrek rakt ut.

Det var i maj i år som Hedda Hessel kom hem från joggingturen och satte sin Ipod nano på laddning. Hon gick ut i köket i lägenheten på Sturegatan när hon hörde ett klickande ljud.

– Först trodde jag att jag hade glömt plattan på och gick till spisen för att kolla. Då såg jag i ögonvrån hur hallen var fylld med rök. När jag gick in i sovrummet brann hela sängen. Jag fick panik och skrek rakt ut.

Hon stängde dörren till sovrummet, sprang ut och larmade brandkåren som kom några minuter senare. Då var hela sovrummet övertänt och lägenheten var fylld med rök.

All inredning fick slängas och Hedda och hennes mamma tvingades flytta till hotell.

Med i branden följde skolarbeten och klänningen som hon skulle ha på studenten. Hon hade beställt den från Australien fem månader tidigare.

Ipoden låg kvar på sängen som en liten plastklump.

– Det var väldigt jobbigt. Jag fick skjuta upp plugget och vi flyttade mellan olika hotell i fem månader. Samtidigt var det tur att jag var hemma, det hade ju kunnat gå mycket värre.

Enligt en undersökning gjord av försäkringsbolaget If laddar 90 procent av svenskarna sina mobiler när de sover. Nu varnar de sina kunder för att koppla in mobiler och annan elektronik över natten.

– Det som hände Hedda är extrem otur, men det finns uppenbarligen en risk. Om man sover är det svårare att upptäcka rök eller eldslågor och en olycka kan få väldigt allvarliga konsekvenser, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If.

Förmodligen var det batteriet i Ipoden som orsakade branden.

– Det blir en kortslutning och litiumet som finns i batteriet antänds. Det brinner väldigt bra, säger Tomas Erikson på Statens kriminaltekniska laboratorium, som undersökt lägenheten.

Att Ipoden var sju år gammal spelar ingen roll, menar han.

– Det är ett konstruktionsfel som gör att batteriet kortsluts. Det man kan göra är att vara uppmärksam på hur ens elektronik reagerar vid laddning och inte lägga mobilen på en säng eller soffa när man laddar.

If och Ipod-tillverkaren Apple är just nu i förhandlingar om vem som bär ansvaret för branden. Lokaltidningen Mitt i har försökt nå Apple utan framgång.

Fakta

Så undviker du olyckor med el

Överbelasta inte eluttagen genom att koppla skarvsladdar på skarvsladdar.

När du laddar din elektronik, se till att inte placera det du laddar i en möbel eller annat brännbart. Dra ur laddaren ur vägguttaget när du är klar.

Täck inte över tekniska apparater med dukar eller bygg in dem i bokhyllan.

Se till att det är rent bakom tv, vitvaror och tvättmaskin.

Källa: Brandförsvaret