Iranier är Sollentunas största invandrargrupp

Iran och Finland toppar listan över var Sollentunaborna kommer från, bland de som är födda utomlands.

En av Sollentunas 1 383 iranier är Parivash Mansoory.

Att Parivash Mansoory och hennes man Harald Indgul hamnade på Malmvägen beror från början på att Harald Indgul följde sina drömmar.

Som liten drömde han om att gifta sig med en persisk prinsessa. I drömmen skulle han lämna hemlandet Norge och åka till Sverige för få sin önskan uppfylld.

Så Harald Indgul gjorde det.

Han flyttade till Sverige och en dag, under en konferens i Sundsvall i början av 90-talet, träffade han så sin blivande fru Parivash Mansoory, från början från Iran.

Jobbet förde dem till Sollentuna och sedan 1999 har de bott ihop på Malmvägen. Paret utgör två av de 13 313 Sollentunabor som är födda utomlands.

Parivash Mansoory och Harald Indgul, som driver en blogg om Malmvägen, trivs i området men anser att Sollentuna är för segregerat.

Två åtgärder som de tror skulle kunna göra Malmvägen mer integrerat är nya bostadsrätter och ett nytt ungdomshus i området.

– De rev skolan och byggde ett häkte här. I stället borde man satsa på att utveckla människor, ta tillvara på den kultur och de kunskaper som finns här, säger Harald Indgul.

– Det bor flera tusen barnfamiljer på Malmvägen. Ungdomarna har inget att göra på kvällarna, det är klart att det kan bli stökigt då, säger Parivash Mansoory.

Iranska Parivash Mansoory och norske Harald Indgul på sin balkong på Malmvägen.

Fakta

1 307 från Finland