ANNONS

Irans utbyggnad får vara kvar

Irans ambassad fick bygglov 2009. Lidingö anser att utbyggnaden är för stor och vill att den rivs.
Irans ambassad fick bygglov 2009. Lidingö anser att utbyggnaden är för stor och vill att den rivs.
Irans ambassad får behålla sin omstridda utbyggnad, har Mark- och miljödomstolen beslutat. Lidingö stads rivningskrav mot ambassaden hävs.

Men Lidingö funderar på att överklaga – igen.
ANNONS

Turerna kring den stora utbyggnaden på Irans ambassad har varit många. 2009 sökte och fick Irans ambassad bygglov. Men snart upptäckte kommunen att den byggnad som uppfördes var mycket större än vad lovet medgav. Kommunen stoppade bygget och bad ambassaden att komma in med ett nytt bygglov. Det har den inte gjort.

I januari 2011 förelade Lidingö Irans ambassad att riva utbyggnaden. Men drygt ett år senare upphävde länsstyrelsen rivningsföreläggandet, eftersom myndigheten inte tyckte att handlingarna kommunen skickat visade tillräckligt bra på vilket sätt Irans ambassad brutit mot bygglovet.

Några månader senare delade kommunen ut ett nytt rivnings­föreläggande. Även detta upphävdes av länsstyrelsen.

Lidingö stad överklagade då till Mark- och miljödomstolen, men även där blev det avslag.

I juli kom domstolens beslut, där den tycker att ambassaden vare sig fått tillräckligt med tid – eller hjälp – av kommunen att ta fram en ny bygglovsansökan. Det material som kommunen visat har inte heller gjort det möjligt för domstolen att bedöma om den uppskattade byggnadsvolymen skulle utgöra hinder för att medge bygglov, anser domstolen som dessutom skriver att Lidingö stad borde visa extra omsorg i kontakten med fastighetsägaren just för att det är en ambassad.

Men Lidingö anser inte att ambassaden har fått för lite hjälp.

– Jag håller inte med om att de fått för lite tid. Alla har haft tid när det gäller det här ärendet. Sen 2010 har vi haft oerhört många möten med ambassaden, och vi har hela tiden sagt att de ska komma in med en ny bygglovsansökan, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M), ordförande för miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Lidingö stad har under sommaren överklagat domstolens beslut, och på nästa tekniska nämndmöte ska man bestämma om överklagandet ska kvarstå.

– Det är miljö- och stadsbyggnadsnämnden som avgör, men jag tycker personligen att det finns en del frågetecken som jag skulle vilja ha belysta, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman.

ANNONS

Ambassaden har till länsstyrelsen framfört att den inte sökt något nytt mer bygglov eftersom man prioriterat att ha dialog med kommunen. Anledningen till att ambassaden inte rivit utbyggnaden är att man vill använda en del i ett framtida bygge.

Mitt i Lidingö Tidning har sökt Irans ambassad utan framgång.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.