ANNONS

Iron Maiden hyllas på välgörenhetsfestival

Iron Maiden hyllas i sommar – vid Rudan.

Ett tyskt storband är aktuellt och arrangören tror på 10 000 i publiken.

– Storleksmässigt blir det som Arvikafestivalen, säger Väsbysonen Fredrik Nilsson.
ANNONS

Det blir läge att höja djävulstecknet i skyn i sommar för alla heavy metal-fans i Stockholm.

Fansorganisationen Iron Maiden Fans united arrangerar en hyllningsfestival – Haninge Rock Festival and Tribute to Maiden – till idolerna den 23–24 augusti. Överskottet går till en fond för socialt utsatta i Haninge.

– De flesta är lokala band och många kommer att spela gratis, men det blir också ett par stora dragplåster. Alla band måste dra av två Maiden-låtar, säger Jordbrobon Fredrik Nilsson, som arbetar heltid med projektet.

Vilka ser ut att bli störst?

– Ett tyskt band. Vi är muntligen överens, men jag kan inte säga mer än att det finns kopplingar till tyska Edguy-sångaren Tobias Sammet.

Fredrik Nilsson är själv musiker med ett brett kontaktnät.

Han växte upp i Upplands Väsby, där både Europe och Candlemass startade sin resa och där rock- och metalandan levt vidare.

Men hyllningsfestivalen gör han för Haninge, främst för sitt Jordbro.

– Många som bor och jobbar i Jordbro har det jävligt jobbigt och är socialt mindre förmögna. Det finns många här som inte hade råd att fira jul. Vi ska hjälpa dem och kommer också att ha insamling under festivalens gång för donationer.

ANNONS

Det är länge sedan en liknande musikfestival hölls i Haninge och enligt Fredrik Nilsson är målet att festivalen blir ett årligt återkommande inslag.

– Fritidsförvaltningen tycker det här är lysande och kommunen står för marken, ett väldigt bra stöd för oss. Det kommer att finnas ett rejält matutbud.

Hur mycket publik tror ni på?

– Vi räknar med omkring 4 500 besökare per dag och hoppas på ett överskott på minst 300 000 kronor. Många festivalsugna kommer så klart från Haninge och Stockholm, men hängivna Maiden-fans lär troligen också komma hit från utlandet.

Fondens namn är kort och gott: Iron Maiden Fans united fond.

– Iron Maiden suger inte ut pengar ur sina fans, som till exempel Kiss eller Sweden Rock Festival gör. Folk ska ha råd att komma hit, därför kommer vi också att hålla priserna nere. Entrébiljetten blir 495 kronor för två dagar, säger Fredrik Nilsson.