Is inget hinder för vattensport

Snöfall, snålblåst och 40 centimeter sjöis är inget som stoppar en badsugen Botkyrkabo.

Nu har sjön Getaren vid Lida sågats upp för minst sagt uppfriskande dopp.

Ta en titt ut genom fönstret.

Blir du badsugen?

Är du medlem i Lida Vattenskidklubb är svaret sannolikt ja. I helgen hade klubben nämligen premiär för årets vinterbad. I en uppsågad vak i Getaren var det ett tiotal friskusar som hoppade i.

– Det är så härligt, för både kropp och själ. Endorfinerna rusar. Man sitter i värmen i bastun och sedan hoppar man ner i det kalla vattnet. Och så fort upp igen, säger vinterbadaren Anders Nyberg.

För att ha en anledning att träffas även på vinterhalvåret har isbad blivit en tradition i klubben de senaste åren. Med en lång såg tar man upp stora isblock ur sjön till dess att man har en rejäl vak vid bryggan. Sedan tänder man eld i bastun och så är det bara att hoppa i.

– Vi brukar köra ett par gånger per vinter. Det är framför allt för klubbens medlemmar men är man sugen på att pröva är man hjärtligt välkommen, säger Anders Nyberg.

Hur många som brukar komma varierar med vädret. Vissa år har man varit ett 20-tal badare, men det bistra snöfallet i lördags drog ner antalet.

– Man skulle kunna tro att det är oerhört kallt, men kontrasterna mellan den varma bastun och det nollgradiga vattnet är år så stor så att kroppen inte hinner registrera skillnaden, säger Rasmus Ehrengren.

Den som har högt blodtryck, hjärtbesvär eller har någon infektion ska låta bli vinterbad.

Men förespråkarna brukar framhålla de positiva effekter som vanan har: vinterbadare känner sig generellt piggare och friskare. Rasmus Ehrengren hoppar gärna i flera gånger.

– Efter ett dopp är det som att kroppen vaknat upp och man känner sig otroligt pigg. Efter ytterligare värmning i bastun är det alltså dags för ett par dopp till.