ANNONS

Isabella Westergren vann Årets konditor – så gör du vinnartårtan

Isabella Westergren årets konditor 2019
”Det här känns verkligen som ett kvitto på att det jag gör är bra och i rätt riktning”, säger Isabella Westergren.
Isabella Westergren från Gustavsberg, konditor på Hotel At Six på Brunkebergstorg, vann tävlingen Årets konditor 2019.
– Jag hoppas att detta kan öppna nya dörrar, säger hon.
ANNONS

Isabella Westergren imponerade på juryn när finalen av Årets konditor avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Tävlingen pågick den 10 och 11 oktober. Totalt handlade det om tio timmar bakning där finalisterna skulle tolka de fyra elementen jord, vind, eld och vatten.

Chokladspiraler sybolisear vinden

Isabella Westergren bakade en tårta som hon kallar Sommarvind.

– Det är sommarsmaker – mycket svarta vinbär jag försöker också få in en blåseffekt på glazen och chokladspiraler som symboliserar vinden, säger hon.

Isabella Westergren vinnare årets konditor 2019 tårtan Sommarvind

Vinnartårtan är syrlig med smak av svarta vinbär och yoghurt och en saftig chokladbotten med quinoa- och mandelkrisp som ger karamelltoner och sälta. (Se recept nedan.)

Hennes petit fourer Solkyss och Höstglöd symboliserade eld, pralinerna Havsbris och Morgondagg vatten. Och hennes dessert Skogsglänta med ”syra från lingon, sötma från blåbär och smaker av kaffe” fick representera jord.

Sett tävlingen varje år

Årets final var hennes första som deltagare. Men hon har titta på tävlingen varje år sedan hon hörde talas om den.

– Att själv vara med i tävlingen har varit otroligt häftigt och utvecklande, så att nu vinna alltihop betyder såklart jättemycket. Jag är fortfarande i början av min karriär, så det här känns verkligen som ett kvitto på att det jag gör är bra och i rätt riktning. Jag hoppas att detta kan öppna nya dörrar för min framtid som konditor, säger hon.

ANNONS
Fakta

Isabellas vinnartårta Sommarvind

Botten

Chokladkaka

30g smör

30g choklad

25g ägg

28g socker

10g maizena

Gör så här:

Smält smöret och chokladen. Vispa ner äggen. Blanda sockret och maizenan och rör ner i smeten. Vispa tills den bildar en homogen massa. Spritsa ut tunt i form och baka av på 200 grader i 4 minuter.

Quinoakrisp
15g quinoa

8g socker

4g vatten

9g kakaosmör

14g dulcey

14g caramelia

6g crouqantine

15g maracona mandlar

2g salt 

Gör så här:

Koka upp sockret med vattnet och karamellisera quinoan. Häll ut och låt svalna. Smält kakaosmöret och chokladen. Mixa allt utom crouquantinet och mandlarna. Smaka av med salt och avsluta med att vända i crouqantinet och de hackade mandlarna.
Strössla ut tunt på den nybakta chokladkakan.

Interiörer

Chokladkräm

35g grädde

35g mjölk

10g äggula

10g socker

50g caraibe

5g grönt rooibos te

Gör så här:

Koka upp mjölken och grädden med te. Låt stå och dra i ca en timme. Sila av och väg upp den förlorade vätskan. Koka upp på nytt och gör en redning med äggulan och sockret, värm under vispning till 84 grader. Sila den över chokladen och mixa slät.

Fakta

Juryn: ”Knivskarpa explosiva smaker”

Juryns motivering:

”Vinnaren av Årets Konditor 2019 har bjudit juryn på en spännande resa genom de fyra elementen. Inspirerad av sina egna sinnen har vinnaren delat med sig av allt ifrån knivskarpa explosiva smaker av skog till en tårta som lät vinden blåsa konditorhatten av juryn. Vinnarens yrkesskicklighet syns i allt från utveckling av recept till teknik och precision i finishen. Årets Konditor 2019 tillika svensk mästare för professionella konditorer är Isabella Westergren.”

Källa: Årets konditor