Isabelles film vann 1:a pris

Isabelle He vann sin ålderskategori i Stockholm Filmfestival juniors kortfilmstävling i konkurrens med 600 deltagare. Hon hoppas få göra fler filmer i framtiden.
Isabelle He vann sin ålderskategori i Stockholm Filmfestival juniors kortfilmstävling i konkurrens med 600 deltagare. Hon hoppas få göra fler filmer i framtiden.
Vad händer om allas mobiltelefoner plötsligt slocknade?

Kring den idén kretsar 16-åriga Isabelle Hes kortfilm ”Upptäck det goda” som vann pris på Stockholms filmfestival junior.

Den 18 april vann Isabelle He från Enebyberg pris på Stockholms filmfestival junior. Med sin kortfilm vann hon första pris i ålderskategorin 15- till 19-åringar. Temat var ”Upptäck det goda” och så heter också hennes film.

Den visar i korta scener hur upptagna människor är vid sina mobiler i köket, på bussen och under danslektionen.

När mobilerna plötsligt släcks sker en förändring.

– Folk är så fokuserade på sina mobiler. Häromdagen såg jag en man som höll på med mobilen då han cyklade, berättar Isabelle He under en paus mellan lektionerna på Viktor Rydbergs gymnasiums naturvetenskapliga program i Djursholm.

Elever sitter i solen utanför skolan och trädens blad är på väg att slå ut.

Isabelle He gillar sin mobiltelefon och sociala medier men tycker att det kan bli för mycket.

– Om man håller på med mobilen hela tiden riskerar man att gå miste om värdefulla detaljer som att en främling ler mot en på bussen. Mobilen kan inte få oss att känna hur solen värmer ens hud eller hur himlen skiftar färg.

Själv har hon på senare tid medvetet avstått från att ta upp mobilen då hon åker tåg till skolan.

Men att vara svårnådd har ett pris.

– Mina vänner brukar säga till mig att kolla mobilen oftare. Att inte svara på ett sms på en timme är inte så accepterat.

Isabelle He satte redan i sjuårsåldern upp egna pjäser med kompisar på skolans ”roliga timme”.

”Upptäck det goda” filmade hon under några veckor. Hon visste vilken typ av scener hon var ute efter och fångade händelser som uppstod i vardagen.

– Det är så himla häftigt att göra filmer. En films uttryckssätt kan leka med människors sinnen och få dem att uppleva olika saker, säger Isabelle He.

Fakta

Isabelles filmfavoriter

Interstellar: ”Filmen får en att ifrågasätta vad som är verklighet och vad som är illusion. Hjärnan gick på högvarv efteråt”

Tv-serien House: ”Jag gillar karaktären som är otroligt duktig på det han gör men samtidigt otrevlig.”

The butterfly effect: ”Den handlar om en intressant teori att allt som händer i sin tur får följdverkningar”.