ANNONS

Isabélles gravsten borta – efter skändningen

Skändningen fortsätter – trots flera åtgärder.
Skändningen fortsätter – trots flera åtgärder.
Annika Wickström vågar inte längre tro på att vandalismen ska upphöra.
Annika Wickström vågar inte längre tro på att vandalismen ska upphöra.
Isabélles gravsten är nu helt borta. Men skändningen fortsätter.
Isabélles gravsten är nu helt borta. Men skändningen fortsätter.
Skändningen av Isabélle Wickströms grav på Adolf Fredriks kyrkogård fortsätter.
Nu har hennes mamma tvingats ta bort gravstenen.
– Det är så grymt sorgligt, säger mamman Annika Wickström.
ANNONS

Skändningen av gravplatsen har pågått i snart två decennier, men eskalerade förra året. Någon började rycka upp Annikas planteringar och fyllde gravplatsen med bråte och skräp, ibland så ofta som flera gånger i veckan. Dessutom stals gåvor från graven och spreds över kyrkogården.

Annika Wickström började föra dagbok över händelserna och anmälde flera till polisen, men samtliga utredningar lades ned.

– De säger att de inte vet men gärningsmannen är och de vill inte sitta och spana. Det är hopplöst, säger Annika Wickström.

Bilden togs bort

I januari blev skändningen så allvarlig att Annika tvingades ta bort bilden på sin dotters gravsten. Men inte heller det fick stopp på gravskändaren.

Nu har Annika Wickström tvingats ta beslutet att ta bort sin dotters gravsten helt och hållet. För några veckor sedan monterades den ned och under sommaren ska Adolf Fredriks vaktmästare anlägga en ny gräsmatta på gravplatsen, utan planteringar eller utsmyckningar.

ANNONS

– Vi försöker att avidentifiera gravplatsen så mycket som möjligt. Men jag är pessimistisk, jag tror tyvärr inte att det kommer att hjälpa. Jag var där igår och då var det värre än någonsin, säger Annika Wickström.

Väktare inte aktuellt

Hon beskriver de senaste åren som en tröstlös kamp.

– Det är så grymt sorgligt. Jag har tänkt på att flytta hela graven men jag har ingen annan kyrkogård. Det känns också hemskt att behöva ge vika för vandalismen

Adolf Fredriks kyrkogård har tidigare diskuterat att sätta in väktare på kyrkogården, men kommit fram till att man vill vänta med sådana åtgärder.