Isfestival har smält för gott

Under åtta säsonger har konstnärer tävlat i att framställa konstverk av is under den folkliga festivalen Istid i Huddinge centrum.

Men nu lägger bostadsbolaget Huge ned evenemanget, vilket har fått många att reagera.

I många år har besökare strömmat till Huddinge centrum under februari månad för att se konstnärer jobba sig svettiga med yxa och motorsåg när de tävlat i att skulptera is.

En lång rad skulpturer, föreställande bland annat en motorcykel, en älg och en mammut, har tillverkats på platsen under de gångna åren.

Efter festivalen har de sakta smält ner till allas beskådan.

”Det bästa med att arbeta med is är att man slipper förvaringsproblemet”, som en konstnär uttryckte det i tidningen för ett par år sedan.

Men nu är det slut på festivalen Istid, som återkommit sedan 2005. Isen som använts under festivalen var torneälvsis, som håller hög kvalitet.

Nu menar det kommunala bostadsbolaget Huge, som tidigare sponsrat evenemanget tillsammans med företagarföreningen, att det inte längre är hållbart.

– Vi tycker att det är tråkigt att den läggs ner, det är en jättefin aktivitet men det är för kostsamt. Sedan finns det också en miljöaspekt, isen fraktas ända från norra Sverige hit, säger Christina Hansson, affärsområdeschef på Huge.

Iskonstnärer från Huddinge konstnärsklubb har tävlat om ispriset. Föreningen Huddinge konstnärsklubbs vänner, med omkring hundra medlemmar, är nu kritisk till beslutet att lägga ner tävlingen.

– Det är sorgligt, jag tycker man biter sig själv i svansen. Istid har visat på en mycket stark goodwill, men nu blir det i stället en badwill. Det har alltid varit tjockt med folk på festivalen, säger Ben Stenmark från föreningen.

– Jag kan inte förstå att man gör så här, det har ju varit jättepopulärt. Vi har ju iskonstnärer som är kända internationellt. Huge har tidigare satsat på kultur i mycket större utsträckning, säger Maud Lindblad, medlem i föreningen.

Det menar Huge beror på andra förutsättningar.

– Den här typen av utgifter har minskat successivt. Som kommersiellt bolag har Huge andra ekonomiska krav på sig, säger Christina Hansson.

Enligt fastighetsbolaget är det också företagarföreningen i Huddinge centrum som nu sagt nej till Istid.

– Självklart har det varit ett trevligt jippo för folk att komma hit och titta när iskonstnärerna jobbar. Men det har inte haft någon direkt verkan för oss handlare, vi vill att det ska ge oss något också. Sedan kostar det för mycket att frakta hit isen, säger Elisabeth Hjelm, ordförande i företagarföreningen i Huddinge centrum.

Gunilla Andér, Valter Samuelsson, Maud Lindblad och Ben Stenmark från Föreningen Huddinge konstnärsklubbs vänner är kritiska till nedläggningsbeslutet.

Fakta

Isälg blev fjolårets publikfavorit

Festivalen Istid har funnits sedan 2005.

Festvalen har gått av stapeln i februari.

Bland de konstnärer som deltagit finns Olle Magnusson som gjorts sig känd för sina konstverk av is, blanda annat i det världskända ishotellet i Jukkasjärvi.

Under evenemanget har publiken kunnat se hur konstnärer arbetat fram olika verk ur stora isstycken, med till exempel motorsåg och isyxa.

I fjol blev publikfavoriten en stor älg av is.