ANNONS

Isfiskaren fixar fin middag

Anssi Lehtevä har slagit sig ned på Albysjöns is som för dagen är blöt. ”De allra flesta sjöarna i Huddinge, Botkyrka och Salem är bra för isfiske.
Anssi Lehtevä har slagit sig ned på Albysjöns is som för dagen är blöt. ”De allra flesta sjöarna i Huddinge, Botkyrka och Salem är bra för isfiske.
Vintern är bästa tiden för att fånga abborre.

– De allra flesta förstår inte hur bra det är. På en dag kan du dra upp över hundra abborrar, säger Anssi Lehtevä på Sportfiskarna.
ANNONS

Fiske är mest förknippat med sommaren. Men det är nu på vintern som sjöarna är en guldgruva för att fånga abborre. Lokaltidningen Mitt i träffade organisationen Sportfiskarnas Anssi Lehtevä på Albysjön. När Anssi borrar hål visar det sig att isen är 25–30 centimeter tjock. Sedan slår han sig ner med pimpelspöet och sätter på blänket som ska locka abborrarna nere i det kalla vattnet.

– Fiskar man här och har sådan här utrustning tror jag nog att man kan få några hundra abborrar på en dag, Man ser inte så mycket folk på isarna, men isfisket på Mälaren och i sjöarna runt omkring är ruskigt bra. Det finns ett enormt bestånd av abborrar som är fina nu.

Men då snackar vi aktivt fiske. Den som hellre slår sig ned med termosen vid ett hål och sedan väntar där dagen lång kan räkna med en magrare fångst.

– Det gäller att hitta fisken. När du pimpelfiskar på vintern ska du komma ihåg att fisken oftast rör sig väldigt begränsat. Det är ditt jobb att gå runt. Du kan inte förvänta dig att fisken ska komma till dig. För mig är pimpling både njutning och motion.

Den som hittar rätt plats kan få rena jackpoten.

– Då kan du få hundra fiskar, men det kan lika gärna vara så att du får göra hundra hål för att få hundra fiskar. Men här snackar vi små abborrar. Vill du ha större abborrar ska du ha grövre utrustning och då brukar du inte få lika många.

Enligt Anssi Lehtevä är de flesta sjöarna i Salem, Botkyrka och Huddinge bra för isfiske. Och det går att pimpla efter andra fiskar också, som gädda eller gös.

– Men abborre är lättast att få kontakt med.

Fisken är som bäst på vintern, menar han, eftersom det kalla vattnet ger en bättre kvalitet på köttet.

ANNONS

– På sommaren får fisken lättare infektioner. Efter leken är de ofta nergångna till viss del. Gäddan anses till exempel vara allra finast på hösten.

Så ska du ha god abborre är det nu som gäller?

– Ja, nu på vintern är den bäst. Jag brukar göra så kallade lyxfiléer från ryggfilé. Det är jättegott att lägga på ett knäckebröd. Annars brukar jag äta potatis till också. Samtidigt ska man komma ihåg att det finns miljögifter i de storstadsnära fiskarna. Du ska inte äta dem dagligen utan följa de kostråd som finns hos Livsmedelsverket.

Anssi Lehtevä konstaterar att hål­et han borrat upp nog är lite väl nära land. För något napp i blir det inte under den stund Lokaltidningen Mitt i tillbringar med honom.

– Jag skulle nog vilja gå ut 50 meter. Så här nära land kommer fisken senare när det blivit varmare.

Fakta

Anssi Lehteväs tips för fiskelycka

Fiska relativt nära ­botten. På vintern är fisken sällan aktiv på andra djup.

Var rörlig och prova olika hål. På vintern kommer inte fisken till dig.

Tänk på säkerheten. 10 centimeter kärnis är en bra grundregel för hållbar is. Vårisar är lömska då de kan vara tjocka utan att ha en hård kärna. Använd isdubbar och var helst i sällskap.