Isfrälsta vill sprida sin sport

Långfärdsskridskor på Orlången och på andra isar runt om stockholm. Åker först gör Rune Linqvist, efter kommer Ove Håkansson.
Rune Linqvist och Ove Håkansson testar skridskorna på Orlången.
Ett glatt budskap till vintersportsugna.

Nu lägger sig isarna allt mer på sjöarna runt Huddinge.

– Det är en fantastisk motionsform, säger skridskofantasten Rune Lindqvist.

Kvällen före såg allt så bra ut. Minusgrader och uppehåll. Uttran i Botkyrka eller Orlången i Huddinge? Valet föll på det senare.

Nu är det förmiddag och snön har fallit hela morgonen. På isen ligger ett nyfallet lager snö – skridskoåkarens värsta fiende näst öppet vatten – men Rune Lindqvist och Ove Håkansson tänker ändå ge sig ut på en liten tur med sina långfärdsskridskor.

– Man får en unik naturupplevelse med trevligt sällskap. Det är en fantastisk motionsform, säger Rune Lindqvist, som gärna vill se fler åkare ute på isarna.

På Södertörnssjöarna ligger nu isen relativt tjock. Åtminstone på mindre och mellanstora sjöar är isen omkring 15 centimeter tjock enligt de skridskoåkare som Lokaltidningen Mitt i pratat med.

Vid Lida friluftsgård väntar man på att isen ska bli tillräckligt stark för att man ska kunna ploga upp en skridskobana.

– Snart lägger sig isarna på mälarvikarna också, det krävs en kall och stilla natt . Då får vi åka där om inte den här snön försvinner, säger Rune Lindqvist.

Han och Ove Håkansson leder båda turer som Friluftsfrämjandet arrangerar. Ett 30-tal turer blir det varje vinter. De åker i närområdet, som Uttran, Drevviken i Huddinge och Yngern söder om Nykvarn, men ger sig också av längre bort.

De åker alltid på isar som de är säkra på. En ledare åker först och undersöker isen och några meter längre bak kommer resten av gruppen på ett 10-tal personer.

– Många tycker att det verkar otäckt att ge sig ut på isen, men det är egentligen en ofarlig sysselsättning – det är farligare att sätta sig i bilen och köra. Men man ska ha respekt för isen och inte åka ensam, säger Rune Lindqvist.

På Friluftsfrämjandet i Huddinges hemsida finns kontaktuppgifter och numret till telefonsvararen där kommande turer annonseras. För den som vill prova på långfärdsskridsko finns det nybörjarturer i lugnt tempo.

– Du behöver inte kunna någonting och vi anpassar turen efter deltagarnas förmåga, säger Rune Lindqvist.

Just den här dagen blir det inga svepande skär, snön bromsar för mycket. Rune Lindqvist och Ove Håkansson får njuta av en annan av islivets höjdpunkter i stället.

– Nu åker vi ut till ön där ute i sjön och fikar.

Fakta

Skridskoåkarens viktiga utrustning

Isdubbar som bärs runt halsen.

Ispik, helst två att använda som stavar vid skrovlig is.

Räddningslina.

Visselpipa.

Ryggsäck med vattentätt packade ombyteskläder, fastspänd runt midjan och under grenen, hjälper till att hålla åkaren flytande.

Fika – inte bara för att det är trevligt. Vätska och energi behövs vid långa turer.

Fakta

I sund.

Under broar.

Vid bryggkanter.

Vid utlopp och inlopp.

Skärgårdsisar är generellt svagare än insjöisar.