Ishallen sparar el för en halv miljon om året

Elchin Jafarov visade stolt upp förändringarna i ishallen.
Elchin Jafarov visade stolt upp förändringarna i ishallen.
Elförbrukningen i Älta ishall har minskats med 40 procent på tre år och Nacka kommun har på detta sätt sparat in drygt en miljon kronor.

Nu ska alla kommunens ishallar effektiviseras.

På isen är det konståkning. De elitsatsande ungdomarna övar på sina hopp och det är bara fokuserade miner.

I taket ovanför konståkarna hänger en vit duk. Den är till för att stoppa strålningsenergin från solen som annars riskerar att värma upp hallen.

Det är en av många åtgärder som kommunen har vidtagit för att minska elförbrukningen i Älta ishall. Ett projekt som har varit en succé.

Kommunen har lyckats få ner elförbrukningen i ishallen med nästan 40 procent sedan i slutet av 2008, då arbetet började.

Elräkningen för 2011 var cirka 550 000 kronor lägre än för drygt tre år sedan.

Sammanlagt har kommunen tjänat in över en miljon kronor.

– Det är skattepengar som man i stället kan använda till att ge god service till alla som bor i Nacka. Det är ett jättebra resultat men vi tror att vi kan göra ännu mer, säger Elchin Jafarov, teknisk handläggare på Nacka kommun.

Det är Elchin Jafarov som håller i projektet som nu ska spridas till alla Nackas ishallar, man har redan installerat mätinstrument i samtliga.

– Det första som man måste göra är att mäta alla parametrar. Då ser men var det går att spara och det är bara då som man kan ta bra beslut, säger han.

Enligt Elchin Jafarov är vaktmästarna en stor del av projektets framgång.

– Nacka kommun har utbildat duktiga vaktmästare som funderar över olika sätt att spara energi på. Det är jätteviktigt. Det är de som är i hallarna hela tiden och arbetar med det här, säger han.

Nästa ishall som Elchin Jafarov och kommunen ska ge sig på är den i Saltsjöbaden.

– Där finns det också en jättebra möjlighet att lyckas. Vi har ett drömmål för alla kommunens ishallar, att sänka elförbrukningen med sammanlagt 50 procent, och jag tror att vi kan göra det, säger han.