Iskallt läge för glassförsäljarna

Bengt Johansson i kiosken på Kvarnbadet ser tillbaka på en trög glassförsäljning i juni och juli men känner hopp om augusti.
Bengt Johansson i kiosken på Kvarnbadet ser tillbaka på en trög glassförsäljning i juni och juli men känner hopp om augusti.
Har glassuget inte infunnit sig i sommar?

Då är du inte ensam. Många glasskiosker i Roslagen vittnar om en minskad försäljning i juni och juli.

– När vädret har varit dåligt har vi sålt kanske tre glassar per dag, säger ett kioskbiträde.

Glasskioskerna på badplatserna i Roslagen hör till sommarens förlorare. I alla fall om man tittar på glassförsäljningen i juni och juli.

Mitt i har besökt glasskiosker i Vallentuna, Täby, Vaxholm, Danderyd och Österåker som vittnar om en jojo-försäljning.

– När vädret har varit dåligt har vi sålt bara kanske tre glassar på en dag. När det har varit bra väder har vi haft lång kö utanför butiken, säger Norea Dahlskog som jobbat i kiosken på Eriksö camping i Vaxholm i sommar.

Bengt Johansson som driver kiosken på Kvarnbadet i Vallentuna talar om halverad försäljning jämfört med supersommaren 2014.

– När det är varmt handlar folk mer av allt – pommes frites, läsk, glass, säger han.

Till bassängbadet Kvarnbadet kommer besökarna när det är sol och varmt. Annars gapar de stora gräsytorna på bassängbadet tomma. Hittills i år har sommaren bara bjudit på sju, åtta bra bad- dagar enligt Bengt Johansson.

Det är främst från badplatsernas kiosker som glassköparna uteblivit. Personal på Kvarnparksbadet i Danderyd berättade förra veckan för Mitt i:s reporter om en katastrofsommar för badet. Även vid kiosken har det varit väl lugnt.

– Men ändå inte så dåligt som man kunnat tro med tanke på vädret, säger Linn Almqvist, personalansvarig i kiosken.

Likadant är det i kiosken i Skavlöten i Täby.

– Det har varit ganska dåligt på grund av vädret. Vissa dagar har vi gått back, säger Matilda Skuncke.

Kiosken drivs av Täby orientering. Vinsten går till föreningens verksamhet som läger och tävlingskläder.

På Ljusterö i Österåker har sommarbesökarna totalt sett varit färre, berättar Cecilia Sundvall som driver kiosken vid färjelägret på Ljusterösidan. Det har märkts på glassförsäljningen.

– Många bukar köpa glass i färjekön. Men när det regnar så går man inte ut ur bilen, säger hon.

Trots vädret har glassförsäljningen i region öst, där Stockholms län och Roslagen ingår, ökat den här sommaren i jämförelse med förra året enligt undersökningsföretaget Nielsen Scantrack. I övriga regioner i landet har försäljningen minskat.

En förklaring kan ligga i turismen. Men konstigt nog också i vädret. Mitt i Vaxholms turiststråk ligger glassbutiken Glass på hörnet. Här har försäljningen gått bra.

– När det är kallt är folk på stan och handlar. Man ligger inte på stranden men man vill förvalta sommaren ändå. Då vill folk ha sin glass, säger ägaren Robin Forbes.

Fakta

Bättre siffror en tröst i öst

Glassförsäljningen i hela landet har minskat med nära fyra procent i dagligvaruhandeln senaste kvartalet jämfört med 2014.

Stycksaksglass har samma period minskat med nära tio procent.

Region öst sticker ut – försäljningen har ökat drygt tre procent, stycksaksglass drygt en procent.

Källa:

Nielsen Scantrack