ANNONS

Islamistisk rörelse hyrde kommunens lokal

Antidemokratisk förening möttes i kommunens lokaler - igen.
Antidemokratisk förening möttes i kommunens lokaler - igen.
Tensta träff.
Antidemokratisk förening möttes i kommunens lokaler.
Den antidemokratiska och islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir träffades förra helgen i de kommunalt ägda Tensta träffs lokaler – igen.
ANNONS

Den islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir, som Mitt i tidigare berättat om, höll förra helgen ett seminarium i kommunala Tensta träffs lokaler.

Från scenen talade rörelsen bland annat om att ta över makten genom en statskupp och att Hizb ut-Tahrir helt motsätter sig integration för muslimer, det berättar stiftelsen Doku. 

Mitt i kunde i somras avslöja att Hizb ut-Tahrir under ett möte på torget i Rinkeby uppmanat muslimer att inte att rösta i riksdagsvalet. När det uppdagades portades de från Kista träff efter att de försök arrangera ett möte där.

Organisationens ledare för Svenska Hizb ut-Tahrir ska under förra helgens möte i Tensta träff förklarat från scenen att målet bland annat är att genomföra en statskupp för att kunna införa deras tilltänkta islamiska kalifat. Han menar att en statskupp inte behöver vara blodig utan att man efter strategiskt arbete stegar in och förklarar: ”stick härifrån – nu är det islam som ska ta över makten”. skriver Doku.

”Vi ska se över våra rutiner”

Hizb ut-Tahrir hade bokat lokalen i egenskap av privatperson via ABF i Stockholm, som driver Tensta Träff .

– Vi har i brustit i våra rutiner och det är beklagligt. Den här bokningen skulle aldrig ha godkänts om vi vetat att det var denna organisationen som stod bakom förfrågan. Den står i direkt kontrast med våra värderingar och det som hänt är mycket tråkigt, säger Gilda Romero, ABF:s presschef i Stockholm.

ANNONS

Vilka är era rutiner?

– Så fort en en privatperson eller organisation vill hyra lokal av oss så undersöker vi vad syftet med arrangemanget är, vilka som ska hyra och medverka så att det sker i enlighet med riktlinjer  och policy. I det här fallet har det har det inte skett så som det borde ha gjort.

Hon fortsätter:

– Vi ser över våra rutiner och förstärker vårt arbetssätt så att all vår personal och våra medarbetare känner till våra riktlinjer och har rätt verktyg att hantera sådana förfrågningar, säger Gilda Romero, ABF:s presschef i Stockholm.

Inte första gången

Det är inte första gången som den islamistiska organisationen Hizb ut Tahrir hyr kommunens lokaler i Tensta. Den 19 februari 2012 hade Hizb ut Tahrir sin första konferens i Sverige på just Tensta Träff.

Men det var först flera månader senare som då ansvariga på Tensta träff fick kännedom om vilken organisation det var och vilka värderingar de stod för. Då försökte man informera flera kommunala lokaluthyrare om organisationen för att undvika att  hyra ut lokaler till den antidemokratiska organisation.

Gruppen har i flera år verkat i Järva och har arbetet mer aktivt under valrörelser för att uppmana folk att inte rösta.

Organisationen verkar för ett globalt kalifat – en enda religiöst styrd, islamisk stat, där västerländska värderingar är förbjudna.

Fakta

Hizb ut-Tahrir

Hizb ut-Tahrir vill skapa ett världsomfattande kalifat styrt av sharia-lagar.

De beskrivs som en radikalislamistisk, antisemitisk och antidemokratisk rörelse som i sin struktur fungerar som ett politiskt parti.

De är aktiva i ett 40-tal länder.

Rörelsen är förbjuden i flertalet arabiska länder samt i flera andra länder världen över. I Tyskland är rörelsen olaglig bland annat med hänvisning till antisemitiska uttalanden.

Organisationen är även känd som Islamiska Frihetspartiet.

De har drygt 2 000 följare på sin svenska Facebooksida

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.