ANNONS

Islamistisk rörelse i stadens lokaler – M rasar

"Det går rakt emot stadens nya riktlinjer", säger Anna König Jerlmyr (M).
"Det går rakt emot stadens nya riktlinjer", säger Anna König Jerlmyr (M).
Den antidemokratiska och islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir hyrde Tensta träffs lokaler, som ägs av Stockholms stad.
– Det här är slarv, som går rakt emot stadens nya riktlinjer, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).
ANNONS

Mitt i berättade under måndagen att den antidemokratiska och islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir förra helgen hyrde Tensta träffs lokaler, som ägs av staden.

Hizb ut-Tahrir verkar för ett globalt kalifat – en enda religiöst styrd, islamisk stat, där västerländska värderingar är förbjudna. Organisationen hade bokat i egenskap av privatperson via ABF Stockholm, som driver Tensta träff.

– Det här är slarv, som går rakt emot stadens nya riktlinjer – som mycket tydligt framgår i vårt förslag till budget, säger Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd i Stockholms stad. 

Riktlinjerna som Anna König Jerlmyr (M) hänvisar till är att stadens olika verksamheter har fått i uppgift att, genom kontroll och uppföljning, säkerställa att ekonomiska bidrag eller tillgång till stadens lokaler inte går till grupper som inte står bakom den demokratiska rättsstatens principer, de mänskliga rättigheterna och jämställdhet mellan kvinnor och män, uppmuntrar eller möjliggör våldsbejakande extremism.

Det har slarvats med detta förr och det måste upphöra

ANNONS
Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd

 – Det är tydligt, enkelt och kan inte misstolkas. Det politiska styret förväntar sig att stadens verksamheter efterlever dessa krav till punkt och pricka. Det har slarvats med detta förr, och det måste upphöra.

Vilka åtgärder kommer ni att vidta?  

– Vi lyfter problematiken i vårt pågående arbete med en uppdaterad version av stadens handlingsplan mot våldsbejakande extremism, där bland annat nolltolerans mot detta tydligt framgår.

ABF Stockholm som godkände bokningen har tidigare sagt till Mitt i att de nu ser över sina rutiner.

– Vi har i brustit i våra rutiner och det är beklagligt. Den här bokningen skulle aldrig ha godkänts om vi vetat att det var denna organisationen som stod bakom förfrågan. Den står i direkt kontrast med våra värderingar och det som hänt är mycket tråkigt, säger Gilda Romero, ABF:s presschef i Stockholm.

Hon fortsätter:

– Vi ser nu över våra rutiner och förstärker vårt arbetssätt så att all vår personal och våra medarbetare känner till våra riktlinjer och har rätt verktyg att hantera sådana förfrågningar.

Fakta

Mer om bokning av stadens lokaler

Mitt i har tidigare berättat att tjänstemän efterlyst en policy som ska omfatta hela staden för att enklare kunna förhindra och veta vad som gäller när antidemokratiska föreningar hyr eller har hyrt.

Ett problem har varit att det enda kravet för att boka lokaler via stadens centrala bokningssystem är att den som bokar är en juridisk person.
Det är ofta först i efterhand som idrottsförvaltningens bokningsenhet, som ansvarar för bokningssystemet, blivit kontaktade av allmänheten när tvivelaktiga möten ägt rum, arrangerade av exempelvis islamistiska eller högerextrema rörelser.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.