Min lokala hjälte

Isolerad i tre månader

Alice Carlberg, 82, är en av många äldre Värmdöbor som har fått avslag på sin ansökan om plats på särskilt boende.

– Jag var inte utanför lägenheten på tre månader och låg i sängen hela tiden, säger hon.

Nu har Alice äntligen fått komma till Gustavsgården. Men enligt sin egen bedömning borde hon ha fått en plats redan i september.

– Då hade jag varit knackig länge, säger Alice, som lever med ständiga smärtor.

Kommunens socialdemokrater menar att Värmdös riktlinjer för vem som har rätt till ett särskilt boende är för otydliga och att de därför bryter mot lagen. Socialtjänstlagen ger rätt till skälig levnadsstandard och förutsätter att kommunen beslutar enligt tydliga regler.

– Men vi ser inga tydliga grunder vid avslag. Riktlinjerna är töjbara, säger Käte Fransson (S).

Monica Fransson, kundvals- och finansieringschef, menar att reglerna är beslutade av nämnd enligt lag. Riktlinjerna är nu under granskning av Värmdös revisorer.

På vissa av Värmdös äldreboenden lever en person som kommer till ett äldreboende i genomsnitt i ett halvår efter inflyttning. Detta fick finansieringsnämnden för äldreomsorg veta under ett informationsmöte.

– Så illa är det när man får komma in. Och det här handlar om kvalitet i slutet av livet, säger Käte Fransson.

Irene Bierfeldt håller med Käte Fransson om att de äldre är för sjuka när de väl får komma till ett äldreboende. Irene Bierfeldt har daglig kontakt med de som bor på Gustavsgården, där hon håller i aktiviteter för de äldre genom föreningen Guldkanten.

– Det ska inte handla om förvaring, de måste kunna njuta av aktiviteterna här när de kommer hit, säger hon.

Att de är sjukare beror bland annat på att den medicinska utvecklingen och att boendestandarden har förbättrats, menar Monica Fransson.

– I praktiken innebär det också att personer med stora behov kan bo kvar i sitt ordinära boende längre, säger Monica Fransson.

Detta vet Alice Carlberg. Hon hade behov hemtjänst innan hon kom till Gustavsgården.

– Då kommer en människa ena dagen och en annan den andra dagen. Till slut är man uppe i 30 olika personer på några månader, säger hon.

Så ville Alice inte leva.

Även Käte Fransson är bekymrad över att de som ansöker om särskilt boende blir hänvisade till hemtjänst.

– Många av de äldre vet inte sina rättigheter och det kan vara tufft att sätta sig emot en tjänsteman om man inte är helt frisk och kry, säger hon.

Alice Carlberg är en av de som orkade.

– Man måste kämpa för att få komma till ett boende – man måste vara i det närmaste dödssjuk för att komma dit, säger hon.