Isolerade när inga bussar går

Boende i området Kvarnhagen i Alby vill ha bussförbindelser på kvällar och helger. De äldre i området blir isolerade och många vågar inte gå till tunnelbanan efter mörkrets inbrott, hävdar de.

Boende på Kvarnhagsvägen, ­Enskiftesvägen och Storskiftes­vägen i Alby har gjort en namninsamling för utökade bussförbindelser i området. Cirka 130 personer har skrivit på, berättar Lasse Westman, ordförande i kvarterssam­fällighetsföreningen Enskiftet.

– Alby är inte farligt, men många upplever det så. Tryggheten är ett viktigt skäl för fler turer hit. Framför allt för tjejer, men också för killar. Min familj förbjuder också mig att gå från tunnelbanan på kvällarna. Då tar jag taxi, säger Lasse Westman.

Han påpekar att många i området har flera bilar och att det mer eller mindre blivit nödvändigt på grund av de dåliga kommunikationerna.

– Jag vet inget annat ställe där man har två parkeringsplatser till varje hus, men där det ändå inte räcker för att familjerna ska ha bil till sina tonåringar.

Att gå från Enskiftesvägen som ligger längst ner i området till Alby centrum är en sträcka på 1,5 kilometer längs en väg som delvis går uppför en sluttning.

– Det bor många äldre här och de riskerar att bli isolerade när det inte går bussar på helgerna, säger Sevastoula Donis som vi träffar vid hållplatsen i Kvarnhagen.

En annan Kvarnhagenbo, Hanna Gebragiorgis, kliver av bussen medan vi pratar.

– Det är så krångligt att bo här att vi funderar på att flytta till Sätra. Jag jobbar på ett äldreboende i stan och när jag kommer sent på kvällarna sover jag hos en bekant i Alby centrum, säger hon.

Enligt SL är det kundunderlaget som styr när och hur ofta bussar ska gå.

– Vi har inte så mycket pengar att vi kan köra tomma bussar. De nattbussar som går i Stockholm går ju heller inte ända fram till porten hos folk. Skulle vi väga in trygghetsaspekterna finns det hur många områden som helst vi skulle behöva köra i, säger Mikael Eriksson, samhällsplanerare på SL.

Peter Nyberg (S), ordförande ­ i samhällsbyggnadsnämnden, berättar att kommunen kommer uppvakta SL om en busslinje som ska täcka in både Albyvägen, med Hangaren, och Kvarnhagsvägen.

– Det kommer förmodligen finnas en idé om en vägförbindelse mellan Albyvägen och Kvarnhagsvägen senare i år. En sådan linje kan sannolikt skapa ett större underlag med resenärer.

Sevastoula Donis, Peter Schulte, Maha Odisho och Kidst Tesfaye delar både hållplats och åsikt.