ANNONS

Här isoleras de som smittats av corona-viruset

Corona Stockholm Huddinge Skjukhus Karolinska
Anja Lindblom, sjuksköterska, bär den skyddsdräkt som används vid luftburen smitta.
På infektionskliniken vid Karolinska i Huddinge är de beredda om misstänkta fall med coronasmitta dyker upp i Stockholm.
Rutinerna är utarbetade sedan tidigare utbrott av coronavirus, som mers för några år sedan.
ANNONS

Det är hit, till infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, som coronavirus-drabbade förs, om smittan kommer till Stockholm.

Här finns ett 50-tal rum med separat ingång utifrån, med slussar för att minimera smittspridning.

Och personal i skyddskläder.

Det finns tre olika skyddsdräkter. Den som visades upp vid en pressträff om beredskapen inför corona-smitta som hölls på fredagen, är den som bärs vid luftburen smitta, som mers, som också är ett coronavirus.

Max två timmar i dräkten

De två andra dräkterna ser mer ut som rymddräkter, med luftbälten, och används vid vård av ebola-patienter.

– Man kan jobba max två timmar i en sådan här dräkt, sedan blir det för varmt, säger Katherine Nyberg, sjuksköterska på avdelningen.

Chefläkare Elda Sparrelid säger att regionen har god beredskap om smittan skulle komma hit. De rutiner som utarbetats vid tidigare coronavirus som mers och sars fungerar även nu, och personalen har övningar varje år.

– Den som drabbas av feber och luftvägsbesvär, och har varit i de drabbade områdena de senaste 14 dagarna, kan misstänkas vara smittad, säger hon.

ANNONS

Ring 1177

Men den som tror sig vara smittad ska inte gå till vårdcentralen, eller närakuten, utan ringa 1177. De kontaktar infektionskliniken som ser till att det kommer en transport och hämtar.

Sedan tas prover, som skickas till Folkhälsomyndigheten för analys. Svaret brukar komma inom 4-8 timmar.

Corona Huddinge Skjukhus Karolinska

Här, i ett rum på infektionskliniken vid Karolinska i Huddinge, ska de som smittats av corona-viruset isoleras. Foto: Veronica Johansson.

Det finns inget vaccin mot viruset, utan behandlingen är, som vid andra luftvägsinfektioner, inriktad på att stödja funktionen hos organ som lungor och njurar. Det kan handla om febernedsättande medicin, vätskedropp, kanske syrgas.

Smittar via hostningar och nysningar

Det var i slutet av 2019 som de första fallen av det nya coronaviruset, som benämns 2019-nCoV, upptäcktes i Wuhan i Kina. Ursprunget tros vara en fisk- och djurmarknad.

Viruset smittar från djur till människa, och det har också visat sig att det smittar från människa till människa. Det smittar genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Den tid det tar från smitta till insjuknandet är 2-10 dagar.

Redo för evakuering

Nu diskuteras om de svenskar som finns i Wuhan-området ska evakueras. Hedvig Glans, överläkare och ansvarig för isoleringsenheten, säger att de har kapacitet att ta emot dem. Liknande infektionskliniker finns även i Linköping och Malmö.

– Vi tittar på olika scenarier hur vi ska lösa det. Man måste träffa personerna för att kunna göra en bedömning om de ska vårdas här hos oss eller om de ska stanna i sina hem, säger hon.

Det förefaller inte vara så hög dödlighet

Elda Sparrelid

Att coronaviruset sprider sig så snabbt beror på att det är nytt, och vi inte har byggt upp någon immunitet mot det.

– Men det förefaller inte vara så hög dödlighet, några procent, så det skiljer sig inte så mycket från den vanliga säsongsinfluensan, säger Elda Sparrelid.

Hittills har fem personer i Region Stockholm testats för smittan, och alla fem proverna har varit negativa.

I hela Sverige testas något fall per dag, enligt Folkhälsomyndigheten, och hittills har ett fall varit positivt. En person i Jönköping har bekräftats ha smittan.

Fakta

Så har viruset spridit sig på en månad

31 december 2019: 27 fall som insjuknat i ett okänt virus rapporteras i Wuhan.

7 januari: Ett hittills okänt coronavirus konstateras, som får den preliminära beteckningen 2019-nCoV.

9 januari: Coronaviruset skördar sitt första dödsoffer.

28 januari: I Tyskland konstateras ett fall där smittan överförts mellan människor, där den smittade personen inte besökt Kina.

29 januari: Norden får sitt första fall, där en kinesisk resenär landat i Finland.

30 januari: Världshälsoorganisationen WHO utlyser internationellt nödläge. Det görs vid hot för fler än ett land, samt där bekämpningen kräver en internationellt samordnad insats. Nödläge utslystets vid ebolautbrotten i Västafrika 2014 och i Kongo 2019, efter svininfluensan 2009, efter zikaviruset 2016 och polioutbrottet 2014.

31 januari: Ett bekräftat fall i Jönköping, Sverige.

1 februari: Regeringen beslutade att klassa viruset som en allmänfarlig sjukdom, vilket innebär att svenska myndigheter kan sätta misstänkt smittade i karantän.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.