Min lokala hjälte

Israa står upp för Syrien

Israa Abdali, 26, från Sollentuna skeppar förnödenheter till Syrien.
Israa Abdali, 26, från Sollentuna skeppar förnödenheter till Syrien.
Från Sollentuna with love - den här containern åker direkt till Syrien.
Från Sollentuna with love - den här containern åker direkt till Syrien.
Sollentunabon Israa Abdali är kvinnan bakom det uppmärksammade volontärprojektet Stand with Syria.
Nästa vecka skeppar hon iväg sin fjärde container med förnödenheter till det krigsdrabbade landet.

Om du tycker att namnet låter bekant är det inte så konstigt. Under hösten 2016 medverkade Israa Abdali i både tv och tidningar och berättade om sitt hjälparbete i projektet Stand with Syria.

– Jag vill öppna människors ögon och hjärtan, alla kan bidra på sitt eget sätt. Det behöver inte alltid handla om att skänka pengar eller grejer, man kan bidra genom att prata om det som händer, och genom sitt bemötande, säger hon.

Själv började Israa Abdali, som är född i Sverige och har rötter i Syrien, med volontärarbete 2015. Till en början arbetade hon för en svensk hjälporganisation på den grekiska ön Lesbos. Våren 2016 började hon resa till Syrien, och efter sommaren startade hon en insamling.

Gensvaret överträffade alla förväntningar.

– Jag tänkte att jag skulle kunna få ihop lite pengar och skicka en del grejer från Turkiet till Syrien. Men människor från hela Sverige engagerade sig och bidrog med både pengar och grejer. Jag fick massor av små paket med posten, berättar Israa.

Sedan hösten 2016 har hon skeppat iväg tre containrar från Sverige till Syrien, med allt från kläder och skor till hygienartiklar och skolgrejer. Dessutom har hon kunnat skicka flera containrar från Turkiet till Syrien, bland annat med mjöl, ris och kaminer för den kalla vintern.

– Det här är det minsta jag kan göra. Jag kan inte stoppa kriget, men jag kan bidra med förnödenheter – och genom att förmedla vad som faktiskt händer i Syrien, säger Israa.

Hennes engagemang låter som ett heltidsarbete, men faktum är att Israa genomgått sin specialistutbildning till distriktssjuksköterska parallellt med volontärarbetet. Nyligen ansökte hon om att göra Stand with Syria till en stiftelse, för att göra det lättare och tydligare för henne själv och alla som vill bidra.

– Jag lägger nästan varje ledig minut på det här arbetet. Det tar väldigt mycket tid

Nästa vecka åker en fjärde iväg. Den är sponsrad och full med mat. Frakten bekostas av insamlade pengar.

– Jag har blivit kontaktad av många företag som vill sponsra med grejer när jag har varit med i tv, berättar Israa.

Vad kan man göra om man vill bidra till ditt arbete?

– Man kan kontakta mig via Facebook på min sida Stand with Syria.