It-drive lockar tjuvarna

Tjuvar har brutit sig in i fyra av Sollentunas skolor i sommar.

På Häggviksskolan stals cirka 180 laptops.

Tidigt i går morse greps två män på bar gärning efter ett inbrott på Runbackaskolan.

Sollentunas satsning på it i skolorna har inte bara kommit eleverna tillgodo. Satsningen lockar också till sig inbrottstjuvar.

På mindre än två veckor har fyra skolor haft besök av okända gärningsmän som tagit med sig elevernas datorer. Förra veckan hade dessutom en förskola inbrott.

– Att Sollentuna har satsat mycket på informationsteknologi har lyfts både lokalt och nationellt, så det är ingen hemlighet att skolorna är välutrustade. Det har dragit till sig positiva blickar, men också negativa, säger Tapio Liimatainen, rektor på Häggviksskolan.

På Häggviksskolan uppskattar personalen förlusterna till cirka 180 datorer. Värdet på dem var ungefär 500 000 kronor.

Det är pengar som kommunen nu har tvingats betala en gång till för att köpa nya datorer till terminsstarten.

Kommunen hoppas på att få tillbaka pengarna från sitt försäkringsbolag, men för Häggviksskolan kan inbrottet ändå innebära stora kostnader. Självrisken kan ligga på mellan 45 000 och 90 000 kronor, enligt skolledningen.

– Alla pengar kommer någonstans ifrån, så det är klart att pengar som vi måste lägga på det här måste tas från något annat, säger Mattias Ringqvist, biträdande rektor på skolan.

Utöver den stulna tekniken har gärningsmännen kostat skolorna pengar på flera sätt. Det menar Daniel Broman, chef på kommunens barn- och utbildningskontor.

– De har förstört väldigt mycket. Dörrar är trasiga och i Häggvik bröt de sig in i det största kassaskåpet. Nu måste personalen fixa nya lås och se över larm och liknande. Det är såklart inte vad man vill att de ska lägga sin tid och energi på precis vid skolstart, säger han.

Hur ska ni undvika inbrott i framtiden?

– Vi behöver titta på om vi till exempel ska investera i övervakningskameror på skolgårdarna. Sådana åtgärder är tyvärr väldigt kostsamma, men det är ju dyrt med alla inbrott och att behöva köpa in nya datorer till eleverna också, säger Daniel Broman.

Tidigt i går morse grep polisen två personer efter ett inbrott i Runbackaskolan. Efter att skolans larm gått kunde polis och väktare jaga gärningsmännen in i ett skogsparti.

Två personer i 18-årsålden greps på bar gärning sittandes i en bil som var full av datorer.

Fakta

Fyra skolinbrott under sommaren

26 juli tog sig två inbrottstjuvar in i Edsbergsskolan genom ett fönster.

29 juli hade Sofielundsskolan inbrott.

3 augusti upptäckte personalen på Häggviksskolan att några brutit sig in i skolan.

17 augusti. Två personer greps efter ett inbrott i Runbackaskolan.

Källa: Polisen