ANNONS

Jöns ivägsläpad – oskyldigt anklagad för snatteri

Jöns Helsing från Lidingö blev oskyldigt anklagad för snatteri på Åhlens
Jöns Hellsing blev oskyldigt anklagad för snatteri på Åhléns i City
Brukar du också skippa kassen när du handlar och stoppa dina nya grejor i din egen väska?
När Jöns Hellsing gjorde det på Åhléns i City greps han bryskt av väktare och anklagades för snatteri.
– Det var förnedrande, säger Jöns Hellsing.
ANNONS

Det var i fredags eftermiddag som Jöns Hellsing, uppväxt i Nacka och nu bosatt på Lidingö, var på  Åhléns i City för att handla födelsedagspresent till sin son, fina handdukar. Med handdukarna i handen tog han rulltrappan från ett plan till ett annat, betalade sedan i kassan och stoppade ner handdukarna i en medhavd påse.

Det första som small till var skammen

Bortsläpad inför hundratals blickar

Men på väg ut från varuhuset kände han plötsligt fyra starka armar som grep tag i och höll fast honom.

De var väktare för varuhusets säkerhetsavdelning, de skrek att han var en tjuv och beordrade honom att släppa sina väskor och kassar inför många fredagsshoppare som stannade och stirrade.

– Jag blev väldigt chockad. Det första som small till var skammen, konstigt nog. Väktarna sade att de ”visste” att jag hade stulit. Vad jag än sade, sade de bara ”nej”. Det gick inte att få säga ett vettigt ord, berättar Jöns Hellsing för Mitt i Lidingö. 

Kvittot hittades i påsen

Jöns fördes till ett litet rum på varuhusets bottenplan. Därinne hittade personal från varuhuset kvittot för handdukarna de trodde var stulna bland hans saker.

Sannolikt har varuhusets säkerhetsavdelning sett honom åka mellan våningarna med handdukarna på sina monitorer. Men de missade tillfället när han betalade, tror Jöns Hellsing.

Sen att hämta åttaåringen skolan

Väktarna bad om ursäkt. Jöns valde dock att göra en polisanmälan på plats.

– Det kommer säkert inte att hända något med den anmälan men det kändes ändå symboliskt viktigt att markera, säger han.

ANNONS

– En annan sak som inte heller kändes bra var att jag var på väg till för att hämta min 8-årige son i skolan på Lidingö. Jag blev sen och min 18-årige son fick hämta honom.

Erbjöds ”härlig kundupplevelse” som kompensation

Dagen därpå ringde varuhuschefen och bad om ursäkt för händelsen. Han ville erbjuda en kompensation.

– Han sade att de hade brustit i sina rutiner. Han ville ge mig en ”härlig kundupplevelse”. Med en personal shopper skulle jag få spendera 3 000 kronor på varuhuset. Jag tackade nej till det, det kändes inte värdigt.

….behandlade ju mig som värsta terroristen

Varför inte?

– Det kändes inte rätt bli köpt av dem. Väktarna behandlade ju mig som värsta terroristen. Det var som att bli våldtagen med kläderna på. Den jämförelsen kanske är lite väl. Men ändå, det var ett övergrepp, säger Jöns Hellsing. 

”Mer synd om de som råkar ut gång på gång”

I stället skrev han om händelsen på sin Facebooksida. Han vill att sanningen ska komma fram och att andra ska bli uppmärksamma på vad som kan hända.

– Jag tänker att ingen går säker i dagens väktarsamhälle. Jag har ändå en plattform och kan försvara mig. Jag tycker mer synd om de som kanske råkar ut för sådant här gång på gång och inte får göra sin röst hörd.

Åhléns ber om ursäkt och slipar rutiner

Även Dagens Nyheter har skrivit om händelsen. De har via mejl kommit i kontakt med Weronica Nilsson, PR- och kommunikationschef vid Åhléns.

Enligt DN ser hon allvarligt på händelsen. Att kunder blir felaktigt tagna för snatteri är mycket ovanligt, berättar hon. Nu ska rutinerna ses över över så att något liknande inte  inträffar igen.

”Vi har väl inarbetade rutiner för vårt trygghets- och säkerhetsarbete så att våra varuhus ska vara en trygg plats för våra kunder och medarbetare. I det här fallet har rutinerna brustit”, skriver hon i mejlet enligt DN.

Hon kommentera också för DN varför varuhuset ville kompensera Jöns Hellsing men en   ”härlig kundupplevelse” att spendera  3 000 kronor med en  personal shopper.

”Vi är verkligen ledsna för att kunden fick en sådan tråkig upplevelse hos oss och har varit i kontakt vid flera tillfällen för att beklaga och berätta hur vi utreder detta. Utöver det vill vi så klart att kunden återigen ska känna sig välkommen hos oss och erbjöd därför ett personal shopper-besök som förhoppningsvis kan ge en mer positiv upplevelse.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.