Ivar vill att alla män ska testas

Birgitta och Ivar Liller är aktiva inom stödgruppen Prostatabröderna som ordnar föreläsningar och träffar om prostatacancer.
Birgitta och Ivar Liller är aktiva inom stödgruppen Prostatabröderna som ordnar föreläsningar och träffar om prostatacancer.
Varje år får 10 000 svenska män beskedet – du har prostatacancer.

När Sundbybergsbon Ivar Liller fick diagnosen 2002 var det en chock för honom.

Nu har han vänt ångesten till en kraft att hjälpa andra.

Efter operation och strålbehandling hade cancern fortfarande inte försvunnit. Det var då, i början av 2005, som Ivar Liller med hjälp av en psykiatriker insåg att han kanske var tvungen att lära sig leva med cancern, snarare än att försöka få bort den ur kroppen.

Ett år tidigare hade Ivar Liller gått med i organisationen Prostatabröderna som var startad av eldsjälen Lasse Söderholm. Där kunde han träffa andra män som också var drabbade av sjukdomen. Ivar Liller tror att detta är det viktigaste med föreningen, att man får möjlighet att träffa andra i samma sits.

– Själmordsfrekvensen bland män med prostatacancer är 800 procent högre än hos resten av männen. Jag tror att detta kan bero på att konsekvensen ofta är impotens. Därför kan det finnas något skamligt kopplat till sjukdomen, att man kan få en ”nedsatt manlighet”, säger han.

Ivar Lillers fru Birgitta, som nu är ordförande i Prostatabröderna, förklarar att många kvinnor ringer till föreningen för att få stöd och någon att prata med. Deras män sluter sig nämligen ofta när det gäller sjukdomen. På frågan varför en kvinna är ordförande i en förening som fokuserar på en sjukdom som endast drabbar män berättar Birgitta att den tidigare ordföranden Lasse Söderholm var väldigt sjuk och satt i rullstol på det senaste årsmötet.

– Han tittade ut över alla gubbarna och frågade vem som kunde tänka sig att ta över, men alla tittade bort. Då föreslog Ivar mig, eftersom jag kunde se problematiken med sjukdomen från en annan synvinkel än män.

I början av 2005 kom Ivar Liller hem till Sundbyberg från en resa till Panama och fick reda på att cancern hade kommit tillbaka. Under samma tidsperiod gick hans mamma bort. Sjukdomen, som Ivar Liller först drabbades av 2002, kändes otroligt ångestladdad och han beskriver det som att han ”kraschade totalt”. Han uppsökte en psykiatriker som talade om en process. Efter ett tag förstod han att processen innebar att inse att man faktiskt inte är odödlig. Efter att verkligen ha tagit till sig den insikten så förklarar Ivar Liller att både han och hans närmaste bättre kan ta vara på den tid han har kvar, oavsett hur länge det blir.

Något som han betonar är att det var han själv som var tvungen att ta initiativet till det första PSA-testet, ett test för att upptäcka om man ligger i riskzonen för prostatacancer. När Ivar Liller, efter att ha varit tvungen att ligga på läkaren rejält, till slut tog blodprovet visade det sig att han hade förhöjda värden.

– Om jag inte hade insisterat så hade jag varit död i dag.

Ivar Liller föreslår att en återkommande ”pappografi” införs för Sveriges män, på samma sätt som kvinnor utför en ”mammografi” för upptäckt av bröstcancer. Allt som krävs är trots allt ett enkelt blodprov, förklarar han.

Den 27 mars håller han och en annan ”broder” från Prostatabröderna en föreläsning för Sveriges pensionärsförbund i Sundbyberg. Ett syfte med att föreläsa är att få andra män att förstå vikten av att cancern upptäcks tidigt så att de vågar ta steget och testa sig.

I dag går Ivar Liller på bromsmedicin, som inte kan eliminera cancern, men däremot dämpa dess symptom. Medicinen minskar testosteronvärdet, men trots det känner han att han kan leva ett fulländat liv. Han går ofta promenader med frun Birgitta och besöker gymmet regelbundet.

– Trots att jag äter omvänd doping så blir jag starkare, säger han.

Fakta

Prostatabröderna

Föreningen Prostatabröderna startades 1993 av Lasse Söderholm som gick bort 2011 efter att ha levt med cancern i 19 år. Han var då 79 år.

Föreningen har 180 medlemmar.

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform och drabbar runt 10 000 män i Sverige varje år.

Nästa tisdag, den 27 mars, håller Ivar Liller ett föredrag för Sveriges pensionärsförbund i Sundbyberg.

Källa: Prostatabröderna.se