ANNONS

Ivory vill göra sin döde son stolt

Ivory.
Ivory.
Ivory.
Ivory.
Jaouli "Finess" Akofely och Ivory har bildat duon "OVÖ".
Jaouli "Finess" Akofely och Ivory har bildat duon "OVÖ".
För drygt ett halvår sedan dog rapparen och Vällingbybon Ivorys son.
För Mitt i berättar han om sorgen, rädslan för att falla tillbaka i gamla mönster och styrkan att se framåt.
– Jag vill göra honom stolt, säger Nicky "Ivory" Osenius Kouakou.
ANNONS

Vi möter rapparen Ivory, eller Nicky Osenius Kouakou som han egentligen heter, i trapphuset till ettan i Vällingby efter lunch. Han har precis vaknat och är lite trött efter en utekväll. Han har på sig en tröja med texten ”Finess” i versaler. Ivory och rapparen Finess från Smedshagen är nu aktuella som duon Om vi överlever (OVÖ).

– Det är Finess som kommit på namnet. Han har blivit inspirerad av mina efterfester som jag har dragit med honom på, säger Nicky och skrattar.

Det brukar gå vilt till då eller?

– Det var värre förra året, det är bättre nu, jag sköter mig. Nu är det mycket på tapeten, mycket jobb.

Finess, eller Jaouli Akofely som han egentligen heter, betyder mycket för Nicky.

– Han har hjälpt mig mycket, det är en broder och vän och jag brukar försöka göra detsamma för honom, säger han.

Det är inte bara Finess som har stöttat Nicky den senaste tiden. Familjen har varit en stöttepelare för Nicky efter att hans 7-årige son Cédric gick bort i den sällsynta sjukdomen Alpers syndrom i september förra året.

ANNONS

– Det var jättetufft. Och det är fortfarande tufft, men jag försöker tänka positivt på det jag har och det jag ska göra. Och jag vill göra honom stolt också och inte gå ner mig och sen skylla på det som att det var hans bortgångs fel, säger Nicky.

Nicky blev pappa när han var 20 år.

– Det var mycket negativitet i livet innan dess. Jag satt i fängelse när jag var 19 år och gjorde kriminella saker, jag jobbade inte. Jag hade precis kommit ut ur fängelset när jag fick min son. Det räddade mig där och då, säger Nicky.

Han tog sig ur den kriminella banan och började med musiken. Samtidigt blev Cédric sjuk.

– Först var läkarna inte ens säkra på vad det var, men han blev sämre hela tiden. En natt fick han kramper i sängen och åkte in på sjukhus. Vi hade hopp i början, men sedan fattade vi med tiden hur illa det var.

”Jag var rädd att jag skulle falla tillbaka i gamla mönster.”

När sonen gick bort i höstas efter flera års kamp var Nicky rädd att det som först var hans räddning, skulle bli hans fall.

– Jag var rädd att jag skulle falla tillbaka i gamla mönster. Man vet inte hur man ska ta det, hur det kommer att kännas, säger.

Nicky, som från att han för knappt fyra år sedan började göra musik varit en av hiphop-Sveriges med produktiva rappare, tog en paus från musiken. Men nu har han släppt singeln ”Så långt bort” från sitt nästa album, som kommer i höst.

– Musiken har räddat mig fler gånger, den har fått mig att må bättre. Även efter det som har hänt. Jag har sörjt, och jag var rädd för att det inte skulle gå.

”Förlorat min son, det gör ont, mannen

Livet blev ej som jag trott, mannen”

Så rappar Nicky på den nya solosingeln.

– Jag tänkte att han skulle spela fotboll och allt det där, säger Nicky om det som aldrig blev.

Men den nya låten handlar också om att blicka framåt – och att han gör det för sin son.

– Och jag hoppas kunna inspirera folk som har förlorat någon nära eller har problem på olika sätt, att man kan klara det om man vill. Alla har sin ryggsäck och man kan inte skylla på någon annan. Det går, säger Nicky.

Fakta

Om Ivory

Namn: Nicky Osenius Kouakou

Artistnamn: Ivory

Ålder: 28

Bor: Vällingby

Uppväxt: Solna och Norrtälje

Familj: Mamma i Spanien, sex systrar och tre bröder, de flesta bor längs blå linjen – och många syskonbarn. ”Det är omöjligt att räkna hur många, det är över 15 stycken”.

Favoritplats i västerort: Hässelby torg. ”När de anordnar grejer där, och annars är det mycket liv och bra frukt och grönt.”

Aktuell med: Solosingeln ”Så långt bort” och den nya gruppen ”OVÖ” tillsammans med rapparen Finess från Smedshagen. Duons första singel ”Som ingenting” släpptes i fredags.

Dold talang: ”Jag är grym på att laga mat. Jag lagar helst rätten domoda, lamm med jordnötsås, men jag kan laga allt egentligen.”

Fakta

Låtarna som blev snackisar

Andreas Kleerup

Ivory släppte singeln efter Kleerups uppmärksammade intervju i Nyhetsmorgon på TV4, där han medverkade påverkad. ”Letar efter samma kran som Andreas Kleerup, bli gitti (slang för hög, reds anm.) mitt på dagen som Andreas Kleerup” rappar Ivory i låten. ”Kleerup är en av mina idoler och låten är ett kärleksfullt skämt. Han diggade låten och vi är cool i dag, han är en bra kille” säger Ivory om låten.

Baba

”Knulla din mamma Björn Söder” rappar duon Ivory och Adam Kanyama. Raden om SD-politikern väckte stor uppmärksamhet i media. ”Texten är riktad mot Björn Söder och inte hans mamma. Jag tycker själv att Björn Söder har sagt mycket värre grejer än det där” säger Ivory om texten.