ANNONS

Ja till att gå vidare med jämlikhetsdata

Kommunstyrelsen röstade ja till att gå vidare med planerna på att införa jämlikhetsdata där Botkyrkabornas tro och etnicitet kan komma att undersökas.

– Vi trodde någonstans att de skulle ta sitt förnuft till fånga, säger Jimmy Baker (M).
ANNONS

Vid måndagens möte beslutades att kommunen går vidare i arbetet med jämlikhetsdata. Grundtanken är att samla information som visar hur ojämlikheten ser ut mellan olika grupper i kommunen.

https://mitti.se/kommunen-vill-kartlagga-tro-och-hudfarg/”>Läs även: Kommunen vill kartlägga tro och hudfärg.

Om projektet blir verklighet kan Botkyrkabor få svara på en frivillig och anonym enkät utifrån vad de själva definierar sig med. Frågorna kan exempelvis handla om kön, etnicitet eller tro.

Kommunen kommer nu att genomföra ett ”pilotprojekt” för att se om metoden fungerar och därefter besluta om man ska införa jämlikhetsdata eller inte.

Informationen skulle sedan ligga till grund för att skapa jämlikare kommunala verksamheter med jämlikare livschanser för Botkyrkaborna.

Moderaterna i Botkyrka har riktat skarp kritik mot jämlikhetsdata och menar att registrering av ”raser” och trostillhörighet inte är något vi bör återgå till i Sverige.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att det blev bifall i kommunstyrelsen. Majoriteten vinner för det mesta omröstningarna men vi trodde någonstans att de skulle ta sitt förnuft till fånga, säger Jimmy Baker, Moderaternas gruppledare.

Han är kritisk till både konceptet med jämlikhetsdata i sig och hur arbetsprocessen har sett ut. Under mötet i kommunstyrelsen väcktes en debatt om att ärendet inte går vidare till kommunfullmäktige för beslut, där allmänheten kunde ha lyssnat eller följt debatten.

– Kommunstyrelsens möten är inte offentliga. Om vi nu ska ha det här tycker jag åtminstone att det ska debatteras och granskas öppet. Det är en kontroversiell fråga och debatten skulle gynnas om den blev offentlig, säger Jimmy Baker.

ANNONS

Han ser en risk i att människor som tidigare inte har sett sig som en del av en kategoriserad grupp nu kommer att stoppas in i fack.

– Min känsla är att de flesta som konfronteras med det här skulle tycka att det är att ta ett steg tillbaka.

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande, menar att det florerat mycket rykten och felaktigheter kring frågan.

– Det viktiga är att det kommer att ske anonymt. Vi ska absolut inte under några omständigheter skapa ett register där vi kartlägger människor. Poängen är att få fram upplevda känslor av den ojämlikhet som finns för att vi bättre ska kunna jobba med frågorna. För att hitta underlag för att adressera de problem vi ser i vårt samhälle måste vi våga titta på det och fråga människor, säger hon.

Kommunstyrelsens förvaltning kommer nu att påbörja arbetet med frågorna och genomförandet.

Ebba Östlin ställer sig oförstående till Moderaternas kritik om att processen skulle ha skett bakom stängda dörrar.

– Jag tycker det är viktigt att vi använder den kommunala beslutprocessen och hanterar frågor på den nivå vi brukar hantera frågor vanligtvis. Jag tycker det är ganska märkligt att man hävdar att vi försöker mörka frågan.

Hon tror att förståelsen för projektet kommer att öka när människor ser resultatet och förstår hur arbetsprocessen går till.

– Det viktiga för mig i denna fråga är att man inte får glömma är att det är ett projekt där medborgare anonymt, frivilligt och självuppskattande får svara på en enkät. Efter projektet ska vi utvärdera om och i så fall på vilket sätt vi ska jobba vidare med jämlikhetsdata, säger Ebba Östlin.

Projektet ska utvärderas senast i februari 2017.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.