Ja till bostadsrätter på Diamantgången

Det blev ja till en ombildning till bostadsrätter på Diamantgången. Men nejsidan menar att omröstningen inte gick rätt till.

Nu kräver hyresgästföreningen att ärendet granskas.

Förra söndagen bjöd styrelsen för bostadsrättsföreningen på Diamantgången in hyresgästerna till stämma.

På dagordningen stod en sluten omröstning om en framtida ombildning till bostadsrätter. Resultatet blev ja, men på håret.

De flesta som vill fortsätta att vara hyresgäster hos Tyresö bostäder valde att inte ens gå till stämman, men en handfull skeptiker tog sig dit.

Efter att ha berättat för varandra hur de röstat, förstår de inte hur bostadsrättsföreningen kan ha fått ihop de 101 röster som krävs.

Det finns också misstankar om att personer som har förstahandskontrakt, men inte är skrivna på Diamantgången fått rösta.

Hyresgästföreningen Tyresö har tagit del av uppgifterna och kräver nu att ­Tyresö bostäder ska granska röstlängderna.

– Det har ringt i ett sedan i söndags kväll. Folk är arga, ledsna och frustrerade över att det här verkar gå igenom på oärliga grunder, säger Tina Norrström, ordförande.

Inför stämman anlitade bostadsrättsföreningens styrelse en extern ombildningskonsult, som också valdes till ordförande. Bland deltagarna utsågs rösträknare och justerare.

Patrick Appelgren, ordförande i bostadsrättsföreningen, säger att föreningen inte har något att dölja och att Tyresö bostäder gärna får granska omröstningen.

– Det här har gjorts enligt alla regler. De av stämman valda rösträknarna prickade av rösterna och fullmakterna mot röstlängderna och alla röster räknades i ett separat rum, säger han.

Tyresö bostäder är positiva till en ombildning på Diamantgången. De 225 miljoner kronor som försäljningen ger ska användas till att bygga nytt i centrala Bollmora.

– Vi har begärt in röstlängderna, men tyvärr har vi svårt att nagelfara hela förfarandet. Får vi in ett justerat protokoll måste vi lita på att bostadsrättsföreningen skött det korrekt, säger Olle Chevalier (M), ordförande i Tyresö bostäders styrelse.

Fakta

Svårt att få tillräckligt många intresserade

För att hyresrätter ska få ombildas till bostadsrätter krävs att två tredjedelar av dem som äger och är skrivna i lägenheterna säger ja.

På Diamantgången har styrelsen, i den för syftet bildade bostadsrättsföreningen, haft svårt att få ihop tillräckligt många intresserade.

I slutet av maj ställdes en omröstning in då för få personer dök upp på stämman.

Förra söndagen röstades det för en ombildning.