ANNONS

Ja till ett vikingacenter

Ungefär så här tänker sig ansvariga att vikingacentret ska se ut. Men hur det i slutändan kommer att se ut är inte hugget i runsten.
Ungefär så här tänker sig ansvariga att vikingacentret ska se ut. Men hur det i slutändan kommer att se ut är inte hugget i runsten.
Bevare oss för nordmännens raseri?

Nej, ge de gamla sjöbusarna ett hem i Täby.

Nu har miljonsatsningen på ett vikingacenter klubbats igenom.
ANNONS

För nordmännens raseri, bevare oss milde herre gud. Ungefär så lär inledningen ha varit till en vanligt förekommande bön i vikingatidens Europa. Men Täbys politiker räds inte de stridslystna sjöfararna. Nu står det klart att det blir en ordentlig satsning på ett vikingacenter i kommunen.

Lokaltidningen Mitt i kunde redan för några veckor sedan avslöja planerna. Det handlar om ett besökscenter med fokus på den fornnordiska historien. Täby och Vallentuna är tätast på runor i hela världen och det vill kommunen slå mynt av.

Men det ska bli mer än ett museum. För att locka så många besökare som möjligt ska centret även ha en lekpark och en klättringsanläggning. Vikingatemat ska dock genomsyra alla delar.

Förslaget klubbades igenom vid det senaste kommunfullmäktigemötet. Täby kommun tänker satsa 25 miljoner kronor på projektet. Men bara om det går att hitta finansiärer som vill vara med och dela på den totala kostnaden på 75 miljoner. Bertil Bäckström är projektledare. Han har precis börjat undersöka möjligheterna för medfinansiering.

– Vi pratar just nu med flera samarbetspartners. Jag kan inte avslöja vilka, men det handlar bland annat om att hitta någon som vill bygga och någon som vill sköta den långsiktiga driften, säger han.

Liknande satsningar har gjorts på andra håll i landet. I västgötska Götene investerade kommunen mångmiljonbelopp i en medeltida äventyrspark. Enligt tidningen GT blev det en flopp som slutade med att rekvisita och campingstugor fick säljas på Blocket. Mats Hasselgren (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är inte orolig för att historien ska upprepas i Täby.

– Vi gör inte det här till vilket pris som helst. Satsningen blir bara av om förutsättningarna är de rätta, säger han.

Det råder stor finansiell oro i världen. Är det här rätt tillfälle?

– Även om det är osäkra tider måste man ibland våga satsa på framtida projekt som är bra. Annars blir tillvaron väldigt fattig, säger Mats Hasselgren.

ANNONS

Mats Hasselgren tror att centret kommer att kunna konkurrera med vikingabyn Birka på Björkö i Mälaren.

– Närheten till Stockholm ger ju naturligtvis oss en fördel.

Samtliga politiska partier i Täby har ställt sig bakom projektet. Miljö­partiet har dock haft kravet att det ska vara lätt att ta sig till centret med kollektivtrafik.

– Vi vill också att bygget planeras så att exploateringen görs med så liten påverkan på naturen som möjligt samt se till att det planeras på ett sätt som är långsiktigt hållbart samt gynnar annan verksamhet i området, säger oppositionsrådet Malin Karlsson (Mp).

Om allt går som det är tänkt kan vikingacentret vara klart 2016-2017.