Ja till högt hus bakom NK

Det här huset kan tidigast 2020 resa sig på Mäster Samuelsgatan.
Det här huset kan tidigast 2020 resa sig på Mäster Samuelsgatan.
Det 14 våningar höga huset bakom NK gick igenom på stadsbyggnadsnämnden.

Det är fastighetsägaren Pembroke som vill riva det nuvarande Passagenhuset från 70-talet och i stället bygga ett nytt hus med kontor, butiker och lägenheter i det mycket centrala läget bakom NK.

Och deras förslag går nu vidare.

En som inte är nöjd med beslutet är Björn Ljung, (L), som röstade emot förslaget. Han tycker att staden först borde sett till att ha en idé om hur City bör gestalts. Utan en sådan tar politikerna ställning till projekten i City ett och ett.

– Det finns en vision för city som klubbats i fullmäktige. Men den har aldrig genomförts. Då blir det som på Gröna Lund med grejor som dyker upp slumpvis och som man ska slå ner med klubba. Det blir helt oplanerat.

Så vad är problemet med detta hus enligt dig?

– Det blir för få bostäder, ungefär 25 lägenheter. Sedan blir själva huset väldigt högt och dominerande, 14 våningar. Det är i och för sig spännande med runda former. Men NK-huset kommer att försvinna. AMF ska ju bygga ett ännu högre hus i Galleriankvarteret. Och Vasakronan ska bygga där SEB-huset nu står vid Sergels torg. NK blir bara en grindstuga i sammanhanget.