ANNONS

Ja till Nobelcentret på Blasieholmen

Massor med stockholmare protesterade utanför Stadshuset på eftermiddagen.
Massor med stockholmare protesterade utanför Stadshuset på eftermiddagen.
En gyllene kub som av motståndarna liknats vid ett kärnkraftsverk.
En gyllene kub som av motståndarna liknats vid ett kärnkraftsverk.
Nu har kommunfullmäktige sagt ja till ett Nobel center på Blasieholmen. Men det skedde efter lång debatt och starka protester utanför Stadshuset.
ANNONS

Klockan hade hunnit bli halv tolv i går kväll innan församlingen kommit så långt på dagordningen att beslutet kunde fattas. Innan dess pågick en mycket lång diskussion om årsredovisningen där så många M-ledamöter fanns på talarlistan att det i sociala medier gluntades om att de ägnade sig åt filibustrande. Alltså att låta debatten ta så lång tid att viktiga beslut blir fördröjda.

Men till slut nådde fullmäktige ändå fram till Nobel centret och som väntat kunde det klubbas igenom. S, M och C är de partier som tillsammans bildar majoritet i frågan.

– Jag har största respekt för att man kan ha en annan uppfattning om byggnadens utseende, säger Jan Valeskog, (S) ordförande i exploateringsnämnden. Men när det väl är klart tror jag att människor inte kommer att förstå hur de kunde vara emot det här. För det kommer att bli fantastiskt.

Under den välbesökta demonstrationen utanför Stadshuset innan fullmäktigemötet sa en av talarna att ”vi ska överklaga ända in i kaklet”. Och när vi under vår tv-sändning intervjuade Stockholmsprofilen Edward Blom utlovade han en ny almstrid där de som motsätter sig beslutet kommer att skydda det tullhus från 1800-talet som ska lämna plats för Nobelcentret med sina kroppar.

Jan Valeskog räknar trots det med att Nobelcentret ska kunna invigas 2019. Det hänger dock på att beslutet inte överklagas, vilket allt tyder på kommer att ske. Hela platsen är inte färdig förrän 2025.

– Vi kommer att behöva samordna oss med den servicetunnel som ska byggas för tunnelbanan till Nacka.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.