Jackan sätter stilen i Järfälla

Mauro Guerrero har haft samma klädstil sedan tonåren.
Mauro Guerrero har haft samma klädstil sedan tonåren.
Det viktigaste höstplagget är jackan. Många lägger tusentals kronor på en ny jacka - varje år.
Jackor och kappor är ju plagg som syns väl, säger butiksägaren Stefan Hanell.

Stefan Hanell äger butiken BJ Mode som ligger i Jakobsbergs centrum. Butiken var under 30 år en herrekipering men idag säljer de exklusiva modekläder till både män och kvinnor.

Kappor, kavajer, blusar, skjortor och andra klassiska plagg är en stor del av försäljningen.

På byxfronten för herrar har det populära plagget chinos börjat ge vika för jeans som sticker ut mer än de vanliga denimblåa. Järfällaborna har börjat shoppa färgade jeans.

Många köper nya vinterjackor varje år berättar Stefan Hanell.

– Det är mycket basfärger, men jag ser en tendens att vi börjar sälja mer gröna, bruna och färgade jeans, säger Stefan Hanell.

Om man vill vara helt rätt i höst ska man också satsa på att bära vinrött – en tydlig färgtrend enligt Stefan.

– Pratar man höstfärger på damsidan är det mycket de bruna tonerna, mycket svart och grått med accentfärger i vinrött och rosa. På herrsidan är det även där vinrött som accentfärg, säger Stefan Hanell.

Och om man bara ska köpa ett nytt plagg till sin höstgarderob så kan ytterplaggen vara det som skapar mest förnyelse. Bland Stefan Hanells kunder i Jakobsberg är det populärt att hitta nya modeller inför varje säsong.

– Där lägger man mycket pengar och sedan nästa år köper man en ny ändå. Man vill förnya sig fastän man köper kvalitet. Jackor och kappor är ju plagg som syns väl, säger Stefan Hanell.

Hur klär du dig i höst?

Therese Zethraeus, 31, musiker, Jakobsberg
Jag klär mig kvinnligt. Jag har två hattar som jag använder ofta för det skyddar mot solen, och skyddar huden från rynkor. Jag gillar färg och försöker muntra upp mig själv med färgglada kläder. Det är viktigt att ha fina kläder, man blir bättre bemött då.
Mauro Guerrero, 33, resurspedagog, Jakobsberg
Jag har haft samma stil sen jag var 13 eller 14, man kan kalla det 90-tals hiphopstil. Jag sparar till långt hår och bakar in håret i flätor under tiden. Det är också en 90-talsgrej. När jag ska klä upp mig blir det mer kostymbyxaktigt med converse eller vans och en överdel som är mer avslappnad.
Anneli Doverhjelm, 49, vd och ägare av byggföretag, och Coco Chanel, hund, Sollentuna
Det här är mina arbetskläder. Jag är egentligen en kostymtjej men för tre år sedan bytte jag kostymen mot arbetskläder när jag startade ett byggföretag. Det är jätteskönt, så enkelt, jag slipper stryka varje dag. Jag har massor av kläder till Coco men hon hatar dem, regnoverallen är värst.
Roger Yrsén, 50, sjukpensionär, Bro
Det ska vara skönt, bekvämt och stryktåligt. Jag har hundar och är ute mycket i skog och mark. De här kläderna passar i skogen och när jag är och fiskar. Kepsen tyckte jag var snygg och passar till kläderna. Jag köper nytt när någonting går sönder - det som går åt mest är skor.
Fakta

Stefans tips: Så håller kläderna längre

  • Fyll inte maskinen för full – kläderna sliter på varandra om de ligger för tätt
  • Använd tvättpåse till känsliga material
  • Skippa sköljmedlet
  • Tvätta gärna i lägre temperaturer än tvättrådet anger
  • Rengör och använd skoblock till dina skor