Jackie blev misshandlad av gäng – nu vill hon flytta från Rinkeby

"Jag vill att det ska hända någonting. Annars kommer det här att fortsätta och de kommer att attackera fler", säger Jackie Ingevald.
"Jag vill att det ska hända någonting. Annars kommer det här att fortsätta och de kommer att attackera fler", säger Jackie Ingevald.
Per Pettersson flyttade från Husby: "I slutet var det snarare regel än undantag att folk skrek bögjävlar. Framförallt rörde det sig om tonåringar."
Per Pettersson flyttade från Husby: "I slutet var det snarare regel än undantag att folk skrek bögjävlar. Framförallt rörde det sig om tonåringar."
Deras balkong utsattes äggkastning och de kände sig otrygga. Förra året flyttade Per Pettersson och hans pojkvän från Husby.

Gänget tafsade på henne och kallade henne ”transa” och ”shemale”. Sedan blev hon rånad och misshandlad.

Nu vill transsexuella Jackie Ingevald flytta från Rinkeby.

– Jag vill att det ska hända någonting. Annars kommer det här att fortsätta och de kommer att attackera fler.

Jackie Ingevald var på väg hem efter en middag med vänner och hade precis börjat gå upp från tunnelbanan i Rinkeby.

Det var då ett gäng ungdomar i 20-årsåldern omringade henne. De skrek saker som ”shemale” och ”transa” och började tafsa på henne. När hon bad dem sluta tog en av pojkarnas hennes mobil, berättar Jackie.

När hon ropade på hjälp började de slå och sparka på henne, samtidigt som de tog hennes väska med smycken, plånbok och annat i. Hon hamnade på marken och fick fler sparkar mot sig.

– Först var det två–tre personer. Sedan blev de fem stycken. De ville ha mina grejer, de tog min mobil, säger Jackie Ingevald.

Runt henne, samtidigt som hon fortfarande fick slag och sparkar mot sig, samlades ett gäng unga killar, omkring 15 till 20 personer, som stod och applåderade, berättar Jackie.

– Det pågick inte så länge men det kändes som att tiden gick långsamt.

Jackie har inte bott länge i Rinkeby men är van vid att unga killar brukar skrika efter henne, särkskilt på tunnelbanan. Hon är transsexuell och har varit med i en del nöjesprogram, där hon har pratat om att vara transsexuell. På tunnelbanan har det oftast varit nedsättande ord som skrikits efter henne.

– De skriker jävla transa eller shemale hit och dit. En gång ringde jag polisen om det, säger Jackie.

Men attacken i Rinkeby var det värsta hon har råkat ut för. Efter misshandeln fick hon hjälp av förbipasserande som ringde polisen. Polisen skjutsade henne till akuten på Karolinska, där hon fick ligga kvar över natten.

När Mitt i pratar med henne har det gått en dryg vecka sedan misshandeln vid tunnelbanan. Hon mår bra, även om hon känner av skadorna på axlar och knän. Mentalt kommer överfallet att finnas kvar länge. Hon känner sig rädd för att röra sig på gatorna i Rinkeby och kanske möta gärningsmännen på nytt.

– Jag har bytt lås till dörren men jag kan inte vara inne hela tiden, eller alltid åka taxi till lägenheten efter att jag har varit ute, säger Jackie.

– Jag vill att det ska hända någonting. Annars kommer det här att fortsätta och de kommer att attackera fler.

Hennes föräldrar bor i Thailand och har frågat om hon vill flytta tillbaka. Det vill hon inte eftersom hon har jobb och vänner i Stockholm. Men händelsen har fått henne att vilja flytta från Järva.

– Jag har tänkt på att flytta till London eller Los Angeles. Samtidigt tycker jag mycket om Sverige.

Händelsen utreds som ett hatbrott. Utredaren Özlem Yigin på hatbrottsgruppen berättar att man ska studera- bilder från övervaknings-kameror i tunnelbanan. Hon vill inte avslöja om det finns några misstänkta.

– Vi har Jackies version men måste förhöra vittnen och eventuella gärningsmän. Generellt sett är det ofta svårt att bevisa hatbrott. Man måste kunna styrka att offret utsattes just utifrån sin sexuella läggning eller sin etnicitet.

6 270 brott med möjliga hatbrottsmotiv anmäldes 2014. Det är den högsta nivån som uppmätts och någon samlad statistik för 2015 finns ännu inte. 11 procent av anmälningarna hade sexuell läggning eller transfobi som motiv.

Otryggt gaypar flyttade: ”Folk skrek bögjävlar”

Per Pettersson hade bott nästan tio år i Husby och gradvis märkt av ett sämre samhällsklimat.

– När jag flyttade dit hade jag en pojkvän och då kunde det hända att man fick konstiga blickar. Men det var ytterst sällan som någon sa någonting. I slutet däremot var det snarare regel än undantag att folk skrek bögjävlar. Framförallt rörde det sig om tonåringar.

Deras balkong utsattes flera gånger för äggkastning. På grund av otrygghet flyttade de förra året till Solna där de trivs bra. Per Pettersson tror att det tuffare klimatet beror på flera faktorer. En sådan kan vara att ungdomar påverkas av konservativa religiösa krafter i området. Han var förra året med och startade Järva mångfaldsfestival med föreläsningar och seminarier på temat likaberättigande.

Nyligen kom föreningen ”Varken hora eller kuvad” med en studie om hedersförtryck som bygger på intervjuer med 1 100 ungdomar i sju skolor i Stockholms socialt utsatta förorter. En slutsats är att många ungdomar påverkas av hederskulturer och känner att omgivningen begränsar deras sexualitet och livsutrymme.

Ole Jörgen Persson (M) är vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och öppet homosexuell. Under sina tio år i Tensta har han inte upplevt några trakasserier på grund av sin läggning.

– Det är viktigt att sådana som jag och Jackie stannar kvar i området. Det är de som begår brott som ska stoppas, säger han.

Han tror att informationsinsatser är grundläggande för att motverka diskriminering.

– Man kan ta upp sådana frågor i SFI-undervisningen. Skolor kan aktivt bjuda in representanter från till exempel RFSU och RFSL. För att bryta förtryckande mönster måste vi nå ut till människor i ung ålder.