ANNONS

Gula eller röda jackor – så skiljer du på olika nattvandrare

Christel Söderberg brinner för den lokala nattvandringen på Lidingö.
Christel Söderberg brinner för den lokala nattvandringen på Lidingö.
Nattvandrarna och Nattvandring har nästan likadant namn. Men det är bara Nattvandring – med röda jackor som finns på Lidingö. Och de söker inte ekonomiska bidrag.
– Vi vill ha mycket folk på gatorna, säger Christel Söderberg, nattvandrare på ön.
ANNONS

Det finns två organisationer som jobbar med nattvandring i Sverige. En vars volontärer bär röda jackor och en där de har gula.

Det finns inga pengar i detta.

Christel Söderberg

Det är till organisationen med gula jackor som Lidingöföretag har skänkt pengar i tron att de stöttat en lokal organisation. Men de gula jackorna finns inte på ön.

Båda organisationernas idé är att stötta nattvandring, vuxna som är ute på stan för att skapa trygghet bland unga. De jobbar dock olika med pengainsamling.

– Vi jobbar inte med att äska pengar via telefon. Det finns inga pengar i detta. Vi vill ha mycket folk på gatorna, det är det vi är behjälpta av, säger Christel Söderberg, nattvandrare på Lidingö med röd jacka.

Gula jackorna

Nattvandrarna nattvandrarna.se är en ideell, demokratisk riksorganisation där lokala grupper kan bli medlemmar. De har funnits sedan 1989 och är därmed Sveriges första nattvandrarorganisation.

Volontärerna bär gula jackor.

De samlar bland annat in pengar via ett företag i Örebro, Svensk Kommunikationsservice, som ringer företag och säljer sponsorpaket i organisationens namn.

Ett företag som köper ett paket för 3750 kronor kan räkna med att 2500 kronor går till verksamheten. Resten går till administration, drift, försäkringar – och till Örebroföretaget som säljer åt dem.

ANNONS

Röda jackorna

Nattvandring nattvandring.nu är en politiskt och religiöst obunden stiftelse som bildades 2008 av företagen Eon och Skandia.

Lokala grupper kan ansluta sig till stiftelsen. Det får då bland annat röda jackor gratis.

De röda jackorna gör ingen telefonförsäljning och söker inte pengar lokalt. De finansieras i stället genom  partnerföretag. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.