Jacob fick drömroll i ny musikal

Jacob Hermansson, i förgrunden, tränar i replokalen inför premiären av Billy Elliot-musikalen. Foto: Base 23
Jacob Hermansson, i förgrunden, tränar i replokalen inför premiären av Billy Elliot-musikalen. Foto: Base 23

Älvsjöbon Jacob Hermansson, 13 år, är en av de tre som spelar huvudrollen Billy i den stora Billy Elliot-musikalen som sätts upp på Malmö opera med premiär på lördag.

Lokaltidningen Mitt i fick en snabb pratstund med honom på telefon under de intensiva repetitionerna förra veckan.

Är du nervös?

– Åh, Gud ja. Det är både nervöst och så himla kul att få vara med. Tänk att det är så få dagar kvar innan jag ska stå där på scenen. Det är helt otroligt, säger Jacob lyckligt.

Jacob Hermansson har hållit på med sång och dans ända sedan småbarnsåren. Som fyråring började han på dansstudio och i årskurs fyra blev han antagen till Kungliga Svenska Balettskolan. Han har stått på scenen på Kungliga operan, Stockholms stadsteater och även medverkat i en mellanakt i Melodifestivalen.

– Men det har handlat om statistroller och någon pytteliten biroll. Det här är på en helt annan nivå, säger Jacob Hermansson, som antogs till Billy Elliot-skolan i början av 2015 och efter ett års träning och slutaudition erbjöds en av huvudrollerna som Billy.

Musikalen kretsar runt livet i en liten stad i norra England när gruvindustrin läggs ner och arbetslösheten stiger. Som pojke är det boxning man antas ägna sig åt som pojke, men Billy dras till balettlektionerna i sin stora kärlek till dansen.