ANNONS

Jacquelines pepparkakshus blev publikens favorit

Jacqueline Broms pluggar till vardags på KTH.
Jacqueline Broms pluggar till vardags på KTH.
Under högtidliga former korades årets pepparkakshus på Arkdes på Skeppsholmen. Publikens favorit blev 21-åriga Jacqueline Broms kreation.
– Det tog ungefär 20 timmar fördelat på två dagar att få ihop allt, säger hon till Mitt i.
ANNONS

Ett hundratal pepparkakshus i alla möjliga former presenterades på Arkdes, museet för arkitektur och design, på Skeppsholmen under söndagen. Museets årliga pepparkakshustävling och det fanns lyxiga skolgårdar, lyxiga hus, lyxiga flygplan och lyxiga skyskrapor.

Temat för årets tävling var nämligen lyx och alla fick tolka temat efter bästa förmåga.

Det blev rekordmånga bidrag i årets tävling – hela 153 stycken.

Jacqueline Broms vinnande pepparkakshus. Foto: Erik Lejdelin

En veteran tog hem publikpriset

Det delades ut priser i flera kategorier och när det var dags för publikens favorit var det Jacqueline Broms, 21, från Hammarbyhöjden som fick ta emot priset. Hon är faktiskt något av en veteran i sammanhanget – det är fjärde året hon ställer upp.

– Jag vann för två år sedan med ett liknande hus och förra året ställde jag upp med ett tåg. Men det känns jätteroligt att vinna i år igen.

Vad hade du för idé med ditt hus?

– Mycket har vuxit fram under arbetets gång, men jag ville att det skulle kännas luftigt och rymligt. Tomtarna på gården gjorde jag på slutet och de gav mer charm till huset. Jag ser dem också som små hjälpredor och det är lyxigt, säger hon.

ANNONS

Det tog ungefär 20 timmar fördelat på två dagar.

Jacqueline Broms

Hur lång tid tog det att göra?

– Planeringen tog lång tid, och ändå så svävade jag ifrån den under tiden jag höll på. Men det tog ungefär 20 timmar fördelat på två dagar att få ihop allt.

Utgick du från någon förlaga?

– Nej, det är helt min egen idé. Men jag gjorde den i kartong först för att se att det skulle fungera.

Hur kommer det sig att du håller på med detta?

– Det är en superrolig grej, jag älskar att baka och dekorera. Fixa och pilla helt enkelt. Och i det här huset får man lite av allt.

Har du lust att kika och titta på de lyxiga pepparkakshusen har du möjlighet att besöka Arkdes på Skeppsholmen fram till den 6 januari.

Juryns motivering:

Högt i tak, stora fönster, balkong i 360 grader är det vad lyx är? Kanske är det en kombination med hustomtar? Hustomtar som hjälper till, pysslar och roar en, är det kanske just det som är lyx?

Jacqueline Broms.

Fakta

De andra värdiga vinnarna

Kategori: Upp till 12 år.

Vinnare. Nr. 87. Bagare: Förskolan forskaren. Detta är ett pepparkakshus med pepparkakshänder och glasyrben. Det är lyxigt att ha ett hus som kan gå, att ha ett robothus. Om man ska flytta kan huset bara gå dit så behöver man inte sakna huset och om man vill så kan huset gå till stranden så vaknar man där.

Kategori: Alla andra som bakar

Vinnare. Nr. 91. Bagare: Familjen Eriksson och familjen Baggio Hagerman. Beskrivning: Skidturen. För oss är lyx en ren och välmående natur och att som människa känna sig som en del av den. Lyx är också en stilla vrå och ett varmt, välkomnande hem att komma hem till.

Kategori: Arkitekter, Bagare och formgivare

Vinnare nr 33. Bagare: Lindberg Stenberg Arkitekter. Lasten för lyxen. Vems last är din lyx? I det här pepparkakshuset bärs den glossiga ytan upp av anonyma figurer. Vilka är de, de som inte syns och räknas i bygget av vår välfärd men som håller upp strukturen? Nöff Nöff.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.